Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra
11.12.2019 Beograd

Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra

Ljajić: Devizni priliv od turizma 1,4 milijarde evra Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Turizam u Srbiji u 2019. imao je rast od oko osam procenata, a ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 1,4 milijarde evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Srbiju je u 2019. godini posetilo 3,6 miliona turista, od čega su polovina stranci", istakao je Ljajić na 35. dodeli nagrada "Turistički cvet", koje dodeljuje Turistička organizacija Srbije (TOS).

Prema njegovim rečima, "rast od sedam do osam odsto je duplo veći nego što je to prosek na globalnom nivou ili u zemljama EU.

"Ukoliko zadržimo ovaj rast u dužem vremenskom periodu, onda možemo da kažemo da je naš turizam na čvrstim temeljima", ocenio je Ljajić.

On je istakao i da je "ove godine ostvareno 10 miliona noćenja, kao i da su Srbiju najviše posećivali turisti iz Kine, koji će u 2019. godini premašiti broj od 150.000".

Ljajić je naveo i da je ove godine počeo proces privatizacije i rešavanje problema banja.

"Donosimo Zakon o privatizaciji banja, koji će rešti pravne probleme njihovog konačnog statusa. Konačni rezultat su i sistemska rešenja u Zakonu u turizmu i Zakonu u ugostiteljstvu, posle dužeg vremena odvajamo ova dva zakona", objasnio je Ljajić.

On je rekao i da se nastoji da se na ostale turističke destinacije primeni model Vrnjačke Banje u koju je država poslednjih godina uložila 175 miliona dinara.

"Ove male investicije su prouzrokovale enorman rast privatnih ulaganja u Vrnjačku Banju koji iznosi više od 100 miliona evra u izgradnju hotela i drugih turističkih sadržaja", naveo je Ljajić.

Direktorka TOS-a Marija Labović rekla je da sevečanost dodela nagrada ovoga puta ima poseban značaj, jer TOS proslavlja 25 godina postojanja.

Navela je da se u 2019. godini za nagradu "Turistički cvet" prijavilo 78 kandidata.

"Ove godine smo napravili jednu novinu, a to je glas publike koji je bio šesti član žirija, gde je online glasalo 12.000 ljudi", kazala je Labović.

Nagrada "Turistički cvet" dodeljuje se u pet kategorija za značajna ostvarenja u podizanju kvaliteta turističkih usluga i za doprinos razvoju i promociji turizma.

U kategoriji Turistička organizacija nagradu je odnela Vrnjačka Banja, dok je za Turističku manifestaciju godine nagrađen Međunarodni viteški festival "Despot Stefan Lazarević - JUST OUT Manasija".

Najbolja u kategoriji Receptivna turistička agencija bila je Balkan Travel Centar, dok je nagradu za Ugostiteljski objekat za smeštaj - hotel/ostali nagradu odneo - Grand hotel Tornik na Zlatiboru, odnosno Nataly Spa iz Sokobanje.

Nagradu je dobio i Arheološki park Viminacijum i to u kategoriji Organzacija ili pojedinac za doprinos unapređenju turizma, dok je pojedinačnu odnela direktorka Tvrđave Golubački grad, Iskra Maksimović.

Dodeljeno je i specijalno priznanje asocijaciji "FilminSerbia", kao i nagrada za "Najbolja fotografija Srbije 2019".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side