12.12.2011 Riga

Letonci okupirali bankomate

Letonci okupirali bankomate
Letonci su okupirali bankomate Švedbanke nakon informacija na Tviteru o mogućem bankrotu ogranka te švedske banke u Letoniji.

Gotovo polovina od 298 bankomata Švedbanke jutros je bila u kvaru, rekao je šef te banke u Letoniji Maris Mancinskis.

"Ljudi postavljaju pitanja agencijama i na internetu o različitim informacijama koje ne samo da su lažne nego su i apsurdne", naveo je on.

Mancinskis je za televiziju LNT demantovao da Švedbanka ima finansijskih problema kao što se to tvrdi na nekim društvenim mrežama. Ali, zbog tih informacija ima 10 puta više zahteva za isplaćivanje novca, pa je tako samo u nedelju posle podne isplaćeno 14 miliona evra, precizirao je Mancinskis.

On je ocenio da da su neizvesnost u evro zoni kojoj Letonija želi da se priključi 2014. godine, i bankrot domaće Krajbanke prošlog meseca, doveli do pada poverenja među građanima.

Letonski premijer Valdis Dombrovskis takođe se obratio građanima povodom informacija o Švedbanci.

"Te priče nisu osnovane. Nema razloga za brigu po pitanju Švedbanke. Širenje tih priča ima za cilj destabilizaciju situacije u Letoniji", rekao je premijer.

On je pozvao regulatorna tela banaka u Letoniji da sarađuju sa policijom koja vodi istragu, kako bi se utvrdio izvor tih informacija.

Švedbanka poseduje 20 odsto finansijskog tržišta u Letoniji gde dominiraju skandinavske banke od 2008. godine kada je bankrotirala najveća domaća Pareks banka.

autor: AS izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side