Kuća od slame
11.11.2011 Kraljevo

Kuća od slame

Kuća od slame
Kraljevčanin Dragan Katanić zida kuću od drvene građe i slame, na mestu stare kuće koju je zbog oštećenja morao da sruši posle zemljotresa.

Katanić je programer i likovni umetnik, trenutno bez posla, a sam je projektovao kuću od oko 80 kvadrata sa krovom na kome će biti solarni paneli.

Ideju za ovakvu kuću Katanić je dobio, pošto je u potrazi za seizmički što bezbednijim objektom, na internetu razmotrio oko 6.000 različitih tipova kuća.

"Ova kuća imaće oblik elipse. Ona ima centralni dimnjak, oko kojeg su kružno postavljene grede na koji ide krov, što je jednostavna i jeftina konstrukcija", rekao je Katanić.

Katanić je rekao da će najširi prsten oko kuće biti ispunjen slamom, kao izolacionim materijalom, koji treba da omogući da u objektu zimi bude toplo, a leti hladno.

Prema njegovim rečima, slama je jeftina, a u odnosu na stiropor, pruža četiri puta bolju termičku zaštitu.

"Slama je zapaljiva samo dok se ne ugradi. Kad se zid od slame pređe negašenim krečom dok je još topao, izgledaće isto kao i svaki zid od cigle", rekao je Katanić.

On je izračunao da mu za najskromniju varijantu kuće treba nešto manje od 8.000 evra, ili nešto manje od 100 evra po kvadratu.

Najstarija eko-kuća od slame napravljena je pre 110 godina u američkoj državi Nebraska i još je u upotrebi.

autor: AS izvor: Fonet/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side