09.01.2020 Beograd

Krkobabić: Agrarnom reformom do banke za poljoprivrednike (VIDEO)

Krkobabić: Agrarnom reformom do banke za poljoprivrednike (VIDEO) Foto: Beta / Milos Miskov
Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, rekao je danas da je u sklopu sveukupne društvene i agrarne reforme neophodno formiranje poljoprivredno-agrarne banke kao finansijskog servisa koji mora da prati poslovanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zadruga.

On je, prilikom obilaska povrtarske zadruge "Stari Banat" u selu Sakule, koja je iz državnog programa namenjenog zadrugama dobila 6,6 miliona dinara za nabavku opreme, rekao da je važno da zadruga ima ugovore za plasman proizvoda, a da deset ljudi koji rade u zadruzi ima obezbeđenu egzistenciju.

"Zadruge su polednja odbrana sela", rekao je Krkobabić i dodao da su, od početka projekta do sada, formirane 633 zadruge na teritoriji Srbije.

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov rekao je da projekat osnivanja zadruga treba da podstakne udruživanje i omogući mladim ljudima da ostanu u selu.

"Budućnost je u specijalizovanim zadrugama koje se u Vojvodini sve više osnivaju", rekao je Jovanov.

Predsednik zadruge "Stari Banat" Aleksandar Jovanović rekao je da je opština Opovo nerazvijena, a da je zadruga počela da radi sa pet članova.

"Zadruga proizvodi beli luk, krompir i šargarepu i ima ugovore sa Delezom i Amanom, a u pregovorima smo i sa Lidlom. Sada nam sve više i više prilaze seljaci iz Sefkerina, Sakula, Kovačice i Idvora koji nisu imali gde da plasiraju svoje proizvode", rekao je Jovanović i najavio da još 40 koperanata želi da se pridruži.

"Stari Banat", prema njegovim rečima, trenutno proizvodi oko tonu povrća, ali da će se proizvodnja povećavati.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom  Sadu Žarko Ilin rekao je da je povrtarstvo "ozbiljan, dugoročan i komercijalan posao".

"Srbija je značajan proizvođač povrća, proizvede više od 1,1 milion tona na otvorenom polju od čega oko 240.000 tona u zaštićenom prostoru", rekao je Ilin.

Dodao je da Srbija proizvodi duplo više nego što su potrebe i da je potrošnja povrća u Srbiji oko 125 kilograma po glavi stanovnika, a da bi bilo dobro da se poveća na 150 kilograma.

Ove godine u budžetu Srbije planirano je novih 580 miliona dinara za razvoj zadrugarstva.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud saglasile su se danas da je potrebno da se u najskorijem roku potpiše i sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve države, s obzirom na to da su se za to stekli uslovi nakon Bregzita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side