07.11.2018 Beograd

Kosovo primenjuje carinske i necarinske barijere u trgovini sa Srbijom

Kosovo primenjuje carinske i necarinske barijere u trgovini sa Srbijom Foto: pixabay.com
Vlada Kosova poslednjih nekoliko godina je u više navrata donosila mere kojima su stvarane carinske i nacarinske barijere u trgovini sa Srbijom, čime je kršila Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).


Srbije, kako tvrde u Ministarstvu trgovine, nije primenjivala necarinske barijere u trgovini sa Kosovom i Metohijom, a postoje konkretni slučajevi kada su zaustavljene određene isporuke zbog neposedovanja statusno neutralnih, odnosno usaglašenih dokumenata.

Kosovska vlada je juče donela odluku da se za 10 procenata povećava porez na robu uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić je rekao da očekuje da danas na tu odluku Prištine reaguje Evopska komisija.

On je kazao da se od Evropske komisije očekuje odgovor da li CEFTA i dalje postoji i u kom sastavu.

Trenutno su na snazi necarinske barijere koje je uvelo Kosovo za dva proizvoda iz Srbije - brašno i građevinske blokove.

Privremene institucije u Prištini su odlukom od 19. oktobra prošle godine (koja se primenjuje od 23. oktobra) uvele posebne dažbine na brašno poreklom iz centralne Srbije u iznosu od 40 evra po toni.

Taksa na blokove za zidanje uvedena je jula 2016. godine i to dva evro centa po komadu (blokovi dimenzija 25x19x19), što tu robu iz Srbije poskupljuje za oko 13,5 odsto. Time su prištinske vlasti zamenili barijere koje su u različitim formama primenjivale od 2013. godine.

Pored toga, decembra prošle godine institucije u Prištini su istu taksu od dva evro centa po komadu uvele i na blokove za zidanje dimenzije 25x19x12, kao i na fert monti za međuspratne konstrukcije, čime je ta taksa uvedena na celokupni proizvodni asortiman blokovske robe.

Kosovo je u julu ove godine uvelo carinu od 30 odsto za kukuruz, voće i povrće, koja je pod pritiskom EU ukinuta.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,27 din Evro danas 118,27 din

  Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 118,2777 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Vlada usvojila predlog zakona o budžetu za 2019. godinu Vlada usvojila predlog zakona o budžetu za 2019. godinu

  Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, koji predviđa ukupne prihode od oko 1.250 milijardi dinara, dok su za 20 milijardi više planirani rashodi i izdaci.

 • Evro sutra 118,37 dinara Evro sutra 118,37 dinara

  Dinar će u sredu oslabiti prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs biće 118,3704 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Reno zadržao Gona za direktora i pored hapšenja u Japanu Reno zadržao Gona za direktora i pored hapšenja u Japanu

  Francuski proizvođač automobila Reno saopštio je da su odlučili da zadrže Karlosa Gona za generalnog direktora kompanije iako je uhapšen u Japanu pod optužbama za zloupotrebu imovine partnerske kompanije Nisan i lažno prijavljivanje prihoda.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side