31.08.2018 London

Koka-kola kupuje britanski lanac kafića Kosta za 5,1 milijardu dolara

Koka-kola kupuje britanski lanac kafića Kosta za 5,1 milijardu dolara Foto: pixabay
Kompanija koka-Kola (Coca-Cola) saopštila je danas da će kupiti brend Kosta (Costa) od britanske kompanije Vitbred (Whitbread) za 3,9 milijardi funti (5,1 milijardi dolara) u gotovini.

Kosta je najveća britanska kompanija za prodaju kafe, sa 2.400 kafića u Velikoj Britaniji i još 1.400 u 30 zemalja.

"Topli napici su jedan od preostalih segmenata u ukupnom pejsažu pića da Koka-kola nema globalni brend", rekao je direktor Koka-kole Džejms Kvinsi.

Dogovorom, koji bi trebalo da bude zaključen u prvoj polovini 2019, Koka-kola bi mogla da bude i veliki rival Starbaksu (Starbucks).

U godini zaključno s martom, Kosta je imala operativni profit od 123 miliona funti na prihodima od prodaje od 1,29 milijardi funti, preneo je Asošijeitd pres.

Dogovor je doneo ogromnu zaradu Vitbredu koji je Kostu kupio 1995. za 19 miliona funti kada je imala tek 39 prodavnica.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Miler: Srbija može do turskog toka Miler: Srbija može do turskog toka

    Predsednik Upravnog odobra JAD "Gasprom" Aleksej Miler poručio je da se Srbija može povezati na gasovodm koji do Turske ide preko Crnog mora.

  • VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara VOICE: Almeks ore hiljade hektara, a otima državne njive od pančevačkih ratara

    Poljoprivrednici u Pančevu ostali su uskraćeni za najmanje 1.000 hektara državnog zemljišta jer je toliko, umesto njima, dato preduzeću Stari Tamiš, delu Sistema Almeks (Almex) koje je - kršeći zakon - gradskoj komisiji dostavilo netačne podatke o površinama koje ima u vlasništvu, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side