23.08.2016 Beograd

Knežević: Pale sve barijere za izvoz Fijata u azijski region

Knežević: Pale sve barijere za izvoz Fijata u azijski region Foto: Beta/Marko Rupina
Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da je pala i poslednja barijera za bescarinski izvoz Fijata u Evroazijski region, jer je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev na današnjem sastanku obećao da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije.

Knežević je rekao novinarima, nakon prvog zasedanja Međuvladine komisije srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko ekonomsku saradnju održanom u Palati Srbija, da što se tiče srpske strane, sve je po tom pitanju rešeno odavno.

"Čekali smo da sve barijere padnu, a ministar Bišimbajev je obećao da će se Kazahstan savetu Evroazijske unije zalagati za to. Kad se na Savetu donese odluka, onda ostaju samo tehnički razlozi i uslovi. Ali, mislim da je poslednja barijera pala i da je omogućen izvoz Fijata u ove zemlje", rekao je Knežević.

Na komentar novinara da je baš ta zemlja do sada bila protiv bescarinskog uvoza Fijata, štiteći svoju proizvodnju, Bišimbajev je rekao da im Fijat nije direktna konkurencija.

"U poslednje vreme mi u Kazahstanu beležimo rast automobilske industrije i proizvodnje, ali nakon obraćanja srpske strane razmotrili smo njihov zahtev. Vaši automobili nisu direktna konkurencija našoj proozvodnji, pa smo doneli takvu odluku da podržimo slobodan izvoz, odnosno uvoz u naš region”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pošto se konačna odluka donosi na zasedanju Evroazijske komisije, Kazahstan će na tom zasedanju podržati ovakav predlog.

 

Trgovina Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila 166 miliona dolara

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Kazahstana u 2015. iznosila je oko 166  miliona dolara, izjavio je Knežević i dodao da se u svim sferama privrede može napraviti veliki iskorak ka još boljoj saradnji.

Knežević je rekao da je deficit u razmeni na strani Srbije, kao i da 80 odsto srpskog uvoza čini nafta i naftni derivati.

Izvozimo, dodao je, pre svega podne pločice, građevinski materijal i konstrukcije. 

“U svim sferama privrede možemo ostvariti jako veliki iskorak. U stvarima kao što je privatizacija,osnivanje zajedničkih preduzeća i zajednički nastup na trećim trzištima krije se potencijal i tu ćemo raditi. Zato očekujemo da će i trgovinska saradnja biti povećana”, rekao je Knežević i dodao da će Kazahstan podržati bescarinski izvoz Fijata u evroazijski region.

Ministar je, nakon prvog zasedanja Međuvladine komisije srpsko-kazahstanske komisije za trgovinsko ekonomsku saradnju koje je održano u Beogradu, posebno zahvalio ministru nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandiku Bišimbajevu na tome što „ta prijateljska zemlja nikada nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i što nije podržala prijem Kosova u UNESCO“.

“Danas smo bili u prilici da te dobre političke pretočimo i u dobre ekonomske odnose što bi trebalo da bude iskorak i bolji život i za građane Srbije i Kazahstana”, rekao je on.

Ministar je rekao da je ovo bila prva sednica Međuvladine komisije, samim tim i konstitutivna i protekla je u upoznavanju i potencijala obe ekonomije, napomenuvši da će se sledeća sednica održati sledeće godine u Kazahstanu.

Tom sastanku će prethoditi poseta premijera Aleksandra Vučića i delegacije privrednika Kazahstanu, rekao je on.

"Oni će pokušati da sve ovo oko čega smo danas razgovarali pretvore u delo", rekao je Knežević.

Bišimbajev je, nakon zasedanja, rekao da ta zemlja teži da intenzivira ekonomske odnose sa Srbijom.

Dogovorena je, prema njegovim rečima, saradnja u širokom spektru - od obrazovanja, biologije, saobraćaja, turizma...

"Između Srbije i Kazahstana postoji već šest godina sporazum o slobodnoj trgovini, a sada se između Srbije i zemalja članica Evroazijske unije pripremamo se za izradu novog takvog sporazuma“, rekao je on.

 Kazahstan podržava takav pristup i izradu sporazuma o slobodnoj trovini sa Srbijom, sta više, podržava i predlog srpske strane o izvozu automobila Fijat na tržište Everoazijske unije.

"Nadamo se da će u okviru poslovnog saveta biti izrađen portofolio projekata koji će omogućiti produbljenje investicione i ekonomske saradnje", rekao je on i pozvao srpskog ministra na sledeće zasedanje u Astanu. 

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Spoljnotrgovinske komore Kazahstana Erhat Iskalijev potpisali su danas u Beogradu sporazum o formiranju poslovnog savete dve zemlje, a dvojica ministara su nako zsedanja saveata potpisala protokol.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side