Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD
14.12.2019 Peking

Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD

Kina pozdravila preliminarni dogovor sa SAD Foto: Beta/AP/Andy Wong
Kina je danas pozitivno ocenila prvi korak u sklapanju trgovinskog sporazuma kojim je umanjen intenzitet trgovinskog rata sa SAD.

 

 


Kineski eksperti i mediji, kao i vladini zvaničnici, navodili su da će dogovor smanjiti neizvesnost za kompanije, barem kratkoročno. Ipak, zadržali su i dozu opreza, rekavši da će obe strane morati da pokažu volju za kompromisom da bi se prevazišle dublje razlike među njima.

"U najmanju ruku će se stabilizovati situacija i postaviti temelji za narednu rundu trgovinskih pregovora o budućem ukidanju dodatnih carina. Ne mogu da predvidim šta može da bude postignuto tokom budućih razgovora", rekao je profesor ekonomije na pekinškom univerzitetu Tu Sinkuan.

Dve zemlje su juče objavile da je postignuta "prva faza" dogovora, prema kojoj će SAD smanjiti carine a Kina će kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda. Sporazum se tiče još i intelektualne svojine, transfera tehnologije, finansijskih usluga i rešavanja sporova.

Zvaničnici su rekli da će SAD početi s postepenim smanjivanjem carina na kinesku robu umesto da ih dalje podižu, a Kina će učiniti isto.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana DW: Posao u Nemačkoj - stručna radna snaga sa Balkana

  Više od polovine ljudi sa Zapadnog Balkana koji u Nemačku dolaze da rade po posebnim pravilima za taj region - radi kao stručna radna snaga, pokazuje studija Instituta za istraživanje tržišta rada i poziva (IAB).

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5845 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama RSE: Srbija radi na zakonu o kriptovalutama

  U Srbiji je počela izrada nacrta zakona o kriptovalutama koji treba da uredi toblast i IT preduzetnicima olakša poslovanje, objavio je Radio slobodna Evropa (RSE).

 • U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto U Srbiji u julu mesečna inflacija dva odsto

  U Srbiji su u julu ove godine cene proizvoda i usluga lične potrošnje, kojima se meri inflacija, povećane u proseku za dva odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side