02.08.2013 Valjevo

Kilo šljiva deset dinara u valjevskom kraju

Kilo šljiva deset dinara u valjevskom kraju
Kilogram šljiva se ove godine u valjevskom kraju može prodati najviše po deset dinara, potvrdili su danas agenciji Beta proizvođači tog voća iz nekoliko sela na valjevskoj pijaci.

Jedan od njih sračunao je da za "kutiju boljih cigareta treba 40 kilograma šljiva što se ne pamti".

U toj situaciji, šljive će teško završiti i u rakiji jer je jednostavnije "otresti ih, i dati ovcama ili svinjama da pojedu u voćnjacima".

Voćari valjevskog kraja prstom upiru u državu i ministre za poljoprivredu "svejedno čiji su" zbog toga što, kako kažu, godinama nema ozbiljne agrarne politike.

Oni tvrde da su prepušteni ćudima prirode i divljem, neregulisanom tržištu što potkrepljuju podacima da lane maline "niko nije hteo", a sada "izlaze i na 200 dinara (za kilogram)", da su kupine prošle godine bile "preplaćene", a sada ih "niko neće ni za 60 dinara za kilogram".

"Seljaku je ostalo da iskrči voćnjake i pokopa malinjake i kupinjake. Da drži dve kravcice i preživljava, a država nek' vidi šta će", kazao je za Agenciju Beta jedan od današnjih sagovornika. 

Nekada se u sličnim krizama trgovalo s Vojvođanima - prodavane su im šljive u zamenu za kukuruz ili pšenicu. Sada ni toga nema.

U Kolubarskom okrugu najbolji šljivici i malinjaci su u opštinama Valjevo i Osečina. Tamo je poslednjih godina najviše urađeno na obnavljanju proizvodnje.

Valjevo organizuje "Dan maline" u Brankovini i "Dan kupine" na Stavama (valjevskim), a Osečina "Dane šljive".

Osečina je, ipak, u prednosti zbog toga što u toj varoši uspešno radi nemačko-srpska kompanija "Podgorina Frukt" sa fabrikom za preradu voća. Valjevska "Srbijanka", posle neuspešne prodaje Bugarima 2007, nije otkupila ni jedan kilogram voća, a sada je u stečaju.

 

autor: DjO izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.08.2013, 08:48h Rajko

    Da su seljaci pametni i ujedine se,pa nista ne prodaju nego sve ostave od zita do sljiva nebi mogli vise da se igraju sa njima.Ali jadan narod glup pa se ne moze dogovoriti sa prvim komsijom a kamoli sa celom srbijom,tako mu i treba.

  • 2.08.2013, 21:07h seljak (1)

    Jedna kifla 25 dinara ( ima oko 100 grama ), Jedan kilogram žita 14 dinara, znači 1,8 kilograma žita za jednu kiflu. IZ 1 kg žita donije se oko 800 grama brašna ili 11 pečenih kifli ( kad se doda kvasac,aditivi i voda ). Sad vi vidite ko tu koga u j... u mozak i gde je ekstra profit!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side