Jović: Država daje garanciju za 80 odsto vrednosti kredita
16.04.2020 Beograd

Jović: Država daje garanciju za 80 odsto vrednosti kredita

Jović: Država daje garanciju za 80 odsto vrednosti kredita Foto: SA
Država će davati garanciju za 80 odsto vrednosti kredita u ukupnom iznosu od dve milijarde evra koje će sve banke u Srbiji odobravati preduzećima kako bi obezbedila likvidnost za prevazilaženje krize u poslovanju izazvane epidemijom korona virusa, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.

On je na onlajn konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena garancijska šema za kreditiranje privrede istakao da je bankarski sektor u Srbiji stabilan, adekvatno kapitalizovan i da ima 300 milijardi dinara viška likvidnih sredstava kojima može da kreditira privredu.

Kako je objasnio, krediti za koje će država davati garancije imaće rok otplate od tri godine, jednu godinu grejs perioda i povoljne kamatne stope.

"Od predviđenih dve milijarde evra za garantovane kredite polovina će biti za zanavljanje ranijih pozajmica, a polovina za nove pozajmice", rekao je ministar finansija Siniša Mali i ocenio da će biti dovoljno novca za sva preduzeća koja budu želela da se zaduže.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Predrag Mihajlović je rekao da su banke u Srbiji dale veliki doprinos u pomoći privredi i građanima u vreme epidemije i postale partner Vladi Srbije u primeni ekonomskih mera.

Podsetio je da je zamrznuta otplata kredita u vrednosti dve milijarde evra, da su banke omogućile dostavu penzija na kućne adrese i većinu usluga digitalizovale.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side