Javni dug Srbije zbog Bregzita uvećan za 228 miliona evra
27.06.2016 Beograd

Javni dug Srbije zbog Bregzita uvećan za 228 miliona evra

Javni dug Srbije zbog Bregzita uvećan za 228 miliona evra Foto: freeimages.com
U prethodna dva dana, kao direktna posledica odluke referenduma u Velikoj Britaniji, javni dug Srbije porastao je za 228 miliona evra zbog jačanja dolara u odnosu na evro, prenosi dnevni list Danas u izdanju od utorka.

Po navodima tog lista, dolarski dug Srbije na dan britanskog referenduma, 23. juna, vredeo je 8,04 milijarde evra, a bi po današnjem kursu iznosi 8,232 milijarde evra.

To povećanje ne znači da će Srbija morati da plati iznos za koji je dug uvećan, jer su posle Bregzita devizna tržišta postala vrlo nestabilna, a dolar je, nakon vrlo oštrog skoka, već počeo polako da opada.

Po rečima Ivana Nikolića iz Ekonomskog instituta, za sada ipak nema vidljivog uticaja Bregzita na ekonomiju Srbije.

"Ta kolebanja s kursom dolara traju ne samo mesecima, već godinama, tako da i ovo jačanje dolara ne znači da će se postignuta vrednost trajnije zadržati i da dolar neće ponovo oslabiti. Ali, ako bi dolar nastavio da jača, to onda ne bi bilo dobro jer bi nam javni dug zbog toga bio relativno veći", rekao je Nikolić za Danas.

On je dodao da je ekonomija Srbije daleko više vezana za zemlje evrozone, poput Nemačke i Italije, tako da ne bi trebalo da trpi jače posledice izlaska Velike Britanije iz EU jer ona nije ni bila u evrozoni.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side