07.11.2011 Beograd

Italijani grade hidroelektrane na Ibru

Italijani grade hidroelektrane na Ibru
Gradnja prvih hidroelektrana na Ibru počeće 2012. godine, najavio je Petar Škundrić, savetnik na energetiku premijera Srbije.

Škundrić je agenciji Beta kazao da bi izgradnja tih hidrocentrala trebalo da bude završena za dve do dve i po godine i podsetio da je to zajednički projekat Elektroprivrede Srbije i italijanske kompanije Seći.

"Formirano je i zajedničko preduzeće EPS-a i kompanije Seći. Reč je o kapacitetu od 117 megavata instalisane snage, a investicija je na nivou od 330 do 350 miliona evra", kazao je on.

Škundrić je dodao i da je potpisan ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća između EPS-a, kompanije Seći i Elektroprivrede Republike Srpske za  korišćenje hidropotencijala na srednjem delu toka reke Drine, gde će se graditi hidoroelektrane snage 225 megavata.

"To su ozbiljni razvojni i regionalni projekti jedinstveni po svom karakteru u Evropi jer jedino Srbija ima tu vrstu partnerstva sa članicom EU na proizvodnji i plasmanu čiste energije", kazao je on.

Škundrić je istakao da je cena od 15,5 evrocenti po kilovat satu koja je dogovorena za plasman struje iz Srbije na italijansko tržište skoro osam puta viša od proizvođačke cene u Srbiji.

To znači da će prihod EPS-a, kazao je on, od prodaje struje iz zajedničkih projekata sa Italijanima biti četiri puta viši nego da je kompanija sama investirala u taj projekat.

On je naglasio i da bi investicije u taj projekat trebalo da se povrate u roku od pet do šest godina, a investicije u hidroenergetici ne vraćaju se ponekad ni u periodu od 20 godina.

Kako je dodao, ugovor o otkupu struje sa Italijanima potpisan je na 15 godina sa mogućnošću produženja i dogovaranja i još povoljnije cene.

Škundrić je kazao i da će EPS u zajedničkom preduzećima sa italijanskom kompanijom biti vlasnik 49 odsto kapitala. "Sa stanovišta rentabilnosti i profitabilnosti i razvoja nema boljeg projekta i međudržavnog ugovora nego što je sporazum vlada Srbije i Italije o zajedničkoj izgradnji hidroenergetskih i drugih kapaciteta na bazi obnovljivih izvora energije", ocenio je on.

Škundrić je na mesto premijerovog savetnika za energetiku došao sa mesta ministra za energetiku, a inače je profesor na katedri za tekstil Tehnološkog fakulteta.

autor: ZM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side