03.04.2017 Tel Aviv

Italija, Grčka, Kipar, Izrael grade najduži podmorski gasovod

Italija, Grčka, Kipar, Izrael grade najduži podmorski gasovod Ilustracija / Foto: Pixabay
Italija, Grčka, Kipar i Izrael obećali su danas da će izgraditi najduži podmorski gasovod - od istočnog Mediterana do Južne Evrope, a uz podršku Evropske unije.

Ako plan bude ispunjen, gasovod koji bi koštao 6,2 milijarde dolara, o kojem se već dugo diskutuje, transportovaće gas iz Izraela i iz nedavno otkrivenih kiparskih gasnih rezervi, do juga Evrope, čime bi se mogla smanjiti njena zavisnost od Rusije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare ministri energije četiri zemlje i komesar EU za akciju za klimu i energiju Migel Arias Kanjete su obećali da će ostvariti projekat.

Oni su rekli da su studije izvodljivosti završene, dodavši da se nadaju da će pun plan razvoja biti spreman do kraja 2017, a izgradnja gosovoda bi započela tek za nekoliko godina.

"To će biti najduži i najdublji podmorski gasovod u svetu", rekao je izraelski ministar energije Juval Stajnic.

Elio Rugeri, predsedavajući firme "IGI Poseidon", jedne od kompanija zadužene za plan, izjavio je da su cene gasa opale, a da je studija izvodljivosti bazirana na očekivanju da će ponovo porasti.

I Kipar i Izrael počeli su poslednjih godina da vade gas iz nalazišta pod morem i nameravaju da ga prodaju Evropi kao alternativu zavisnosti od ruskog izvoza.

Četiri ministra dogovorila su se da se sastaju svakih šest meseci.

Italijanski ministar za ekonomski razvoj Karlo Kaledna ocenio je da je pouzdano snabdevanje gasom, pod uslovom da je ekonomično, ključni izazov za njegovu zemlju i da je izgradnja gasovoda prioritet.

Međutim, Amit Mor koji predsedava izraelskom konsalting kompanijom "EkoEnergija", rekao je da nema garancija da će se projekat ostvariti i podsetio da se međunarodni trgovački projekti nekada razvijaju decenijama.

"Dubina od tri kolemetra je bez presedana", rekao je on, upozorivši na visoku cenu infrastrukture koja znači da će biti vrlo izazovno doći do gasa po ceni koja bi bila konkurentna ruskoj.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje Mihajlovićeva sa Toledom: Srbija dobro mesto za investiranje

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa direktorom Istraživačke grupe Brisela koja priprema izveštaj i vodič za investiranje u Srbiji Fadrikom Alvaresom Toledom o prioritetima Srbije u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja, regionalnom povezivanju i privlačenju stranih investitora, saopšteno je iz njenog kabineta.

 • Evro sutra 118, 23 dinara Evro sutra 118, 23 dinara

  Dinar će u utorak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,2362 dinara za jedan evro.

 • Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis Manje od trećine stranaca koji rade u Srbiji pokreće sopstveni biznis

  Manje od trećine ukupnog broja stranaca koji dobijaju dozvolu za rad u Srbiji pokreće sopstveni posao, dok ostali uglavnom rade u inostranim kompanijama, pre svega na visokospecijalizovanim poslovima za koje ne postoje odgovarajući kadrovi u zemlji ili ih nema dovoljno, objavio je časopis "Biznis i finansije".

 • Evro danas 118,25 dinara Evro danas 118,25 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,2562 dinara za jedan evro, što će biti rekordna vrednost domaće valute u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw