06.11.2011 Beograd

Investicije u srpsku energetiku

Investicije u srpsku energetiku
Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić izjavio je da će investicije u elektroenergetici ubrzo premašiti ranije planiranih devet milijardi evra zahvaljujući novim projektima.

"Postoji veliko interesovanje za ulaganje u energetski sektor Srbije", kazao je Škundrić i naveo da su kompanije iz Kine, Italije, Holandije, Austrije, Rusije, Mađarske i Portugalije zainteresovane da učestvuju u gradnji reverzibilne hidrocentrale "Bistrica" i jedne od najvećih reverzibilnih hidrocentrala na svetu - "Đerdap 3" na Dunavu.

Ako bi se radio "Đerdap 3", sam taj projekat vredeo bi između četiri i pet milijardi evra, kazao je Škundrić i dodao da bi zajednički projekti sa Italijanima, koji bi trebalo da se potpuno realizuju do 2020. godine, premašiti vrednost od dve milijarde evra.

"Imamo i niz domaćih i stranih investitora u obnovljive izvore energije. Postoji velki broj investitora koji je spreman da uloži u energetski sektor, a od nas zavisi kojom će se brzinom ti projekti realizovati", naglasio je Škundrić.

Savetnik srpskog premijera i bivši ministar energetike kazao je da će ulaganje u gradnju termoelektrane "Kolubara B", koju će realizovati italijanski Edison i Elektroprivreda Srbije, biti oko 1,5 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, potencijane investicjie u otvaranje rudnika uglja Štavalj i gradnju termoelektrane trebalo bi da se iznose najmanje 700 miliona evra.

On je podsetio i da je potpisan memorandum sa kineskim kompanijama o podizanju Termeoelektrane "Nikola Tesla B3", čija će vrednost premašiti dve milijarde evra.

"Važno je da elektroenergetski sektor i država Srbija budu efikasni u dogovaranju i pokretanju tih investicija jer one mogu da utičnu na ubrzanje sveukupnog ekonomskog preporoda zemlje", kazao je Škundrić.

autor: IJ izvor: Beta/Novi Magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.03.2012, 08:28h Don Kihot (1)

    Sve je u domenu kad bi i ako bi, pa šta se podrazumeva pod država Srbija, ko to treba sve da realizuje u ime tee države? Možda pekari ili mala i srednja preduzeća, nezaposleni. Pa, gospodo gde ste straćili predhodni mandat, što neke predugovore niste napravili ili bar sporazume,dokle više ovakvih priča. Pričali ste i o uljnim škriljcima i milijardama ulaganja, a svako iole obrazovan po pitanju geologije i energetike zna takođe da je to realno, zdravo i perspektivno kao i snabdevanjem energijom putem NLO objekata, kojih je sve više na našem nebu.EEe, Srbijo majko mila...

Pročitajte i...
  • Evro u ponedeljak 117,77 dinara Evro u ponedeljak 117,77 dinara

    Dinar će u ponedeljak, 19. avgusta neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

  • Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju Imovina fabrike Goša oglašena na prodaju

    Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju javnim nadmetanjem nepokretnosti Fabrike drumskih vozila "Goša" iz Smederevske Palanke u stečaju, po početnoj ceni od 39,7 miliona dinara.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side