Insjader: Jedinu ponudu za Jagodinsku pivaru dala firma čiji je vlasnik hapšen u akciji Sablja
22.02.2019 Beograd

Insjader: Jedinu ponudu za Jagodinsku pivaru dala firma čiji je vlasnik hapšen u akciji Sablja

Insjader: Jedinu ponudu za Jagodinsku pivaru dala firma čiji je vlasnik hapšen u akciji Sablja
Jedinu ponudu za kupovinu Jagodinske pivare u stečaju dala je firma "X-trade" čiji je većinski vlasnik jagodinski biznismen Nebojša Mihajlović, hapšen u akciji Sablja, piše danas Insajder.

Procenjena vrednost pivare je oko šest miliona evra, a ponuđena je cana od približno 420.000 evra. Kako je ta cena mnogo manja od polovine procenjene vrednosti za prihvatanje ponude neophodno je odobrenje poverioca. Odluka Odbora poverilaca očekuje se u narednih desetak dana.

Firma "X-trade" je, prema podacima iz registra, osnovana 2001. a njena osnovna delatnost je trgovina na malo motornim gorivima u specijalizovanim prodavnicama. Kompanija u Jagodini radi i na izgradnji stambenih kompleksa.

Vlasnik te firme je pre nešto više od godinu dana kupio jagodinski pogon Navipa koji je takođe bio u stečaju. On je taj fabrički pogon platio oko 850.000 evra, a odmah posle licitacije najavljeno je da će se na tom mestu graditi stambene zgrade jer je nekoliko meseci ranije promenjen urbanistički plan Jagodine kojim je to bilo dozvoljeno, naveo je Insajder.

Nebojša Mihajlović će, ako kupi Jagodinsku pivaru za 420.000 evra, postati vlasnik više od 40 objekata na parceli od 4,6 hektara u Jagodini, ali i skladišta u Nišu, Kruševcu i Požarevcu, opreme pivare i potraživanja, a neće imati obavezu da nastavi proizvodnju piva.

Pivara je avgusta 2005. godine bila privatizovana i to otkupom akcija na berzi, kada je većinski paket kupio konzorcijum koji su činili "Pan bir" iz Novog Sada i slovenački "Infond holding - Finančna dužba" iz Maribora.

Ugovorom o privatizaciji konzorcijum se obavezao da će u preduzeće investirati 4,48 miliona evra tokom pet godina, kao i da će radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom isplatiti otpremnine u iznosu od 200 evra po godini radnog staža.

Ugovor o prodaji Jagodinske pivare je poništen krajem 2006. godine zbog kršenja odredbi kupoprodajnog ugovora i, kako je tada saopšteno, zbog nemogućnosti većinskog akcionara da upravlja preduzećem. Posle toga je njen većinski vlasnik postala država sa 65 odsto akcija, dok su ostatak akcija posedovali radnici.

Stečaj pivare je pokrenula Agenciji za privatizaciju 2016. zbog blokade računa i trajne nesposobnosti plaćanja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side