19.06.2019 Beograd

Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene

Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene Foto: prtscr ytb
Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra kupila je u oktobru 2018. godine imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra, iako je njena knjigovodstvena vrednost bila 227 miliona evra, preneo je danas portal Insajder.

"Podaci iz finansijskog izveštaja kompanije Al Dahra potvrdili su naše istraživanje da je u postupku privatizacije, imovina PKB-a prodata ispod svake cene", naveo je Insajder.

U izveštaju o poslovanju Al Dahre za 2018. navodi se da je ta kompanija samo na osnovu razlike između plaćene i fer vrednosti imovine PKB-a zaradila 106,3 miliona evra.

"Al Dahra je kupila oko 16.785 hektara poljoprivrednog zemljišta i to u proseku platila 4.700 evra po hektaru, a da je to daleko ispod realne cene pokazuje i primer PKB-ove parcele koja nije prodata u postupku privatizacije, a nedavno je oglašena na prodaju po osam puta većoj ceni, za 38.700 evra po hektaru", naveo je Insajder.

PKB je prodat iz drugog pokušaja jer se na prvi tender niko nije javio.

Insajder je naveo da je država u prvom pokušaju po Zakonu o privatizaciji ponudila imovinu PKB na prodaju po ceni od 51 odsto od procenjene vrednosti, a na drugom tenderu je cena smanjena za trećinu i pooštreni su uslovi kupovine.

Umesto godišnjeg prometa od oko 50 miliona evra propisano je da firma koja može da kupi PKB mora da ima godišnji promet u vrednosti 400 miliona evra.

"Prema ugovoru o kupovini PKB -a Al Dahra ima pravo da prve tri godine bez saglasnosti nadležnog ministarstva godišnje prodaje deset odsto zemljišta ili oko 1.700 hektara", naveo je Insajder.

Ocenjeno je da bi Al Dahra otuđenjem samo 5.100 hektara poljoprivrednog zemljišta po ceni po kojoj je država ponudila parcelu iz preostalih oko 5.000 hektara građevinskog i drugog zemljišta koji nisu prodati toj firmi ostvarila prihod od oko 190 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Plate u Srbiji: Prosek premašio 100.000 dinara u beogradskoj opštini Vračar Plate u Srbiji: Prosek premašio 100.000 dinara u beogradskoj opštini Vračar

  Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je prosečna neto decembarska plata u Srbiji u odnosu na isti mesec 2018. godine bila 14,1 odsto veća, te je prvi put prosek zarada u nekoj opštini premašio 100.000 dinara, dok su prosečna primanja manja od 40.000 dinara bila u samo dve opštine Srbije.

 • U Beogradu otvoren hotel Mona Plaza U Beogradu otvoren hotel Mona Plaza

  U Beogradu je, u Solunskoj ulici na Dorćolu, danas otvoren hotel "Mona Plaza" u koji je modna kompanija "Mona" investirala 30 miliona evra.

 • Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra Komercijalna banka prodata za 387 miliona evra

  Ministar finansija Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke d.d (NLB) Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Кremser potpisali su danas u Ministarstvu finansija Ugovor o kupoprodaji akcija, u vezi sa 83,23 odsto običnih akcija Кomercijalne banke a.d Beograd, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

 • TS: Novac od prodaje Komercijalne banke ne može u nepostojeći plan Srbija 2025 TS: Novac od prodaje Komercijalne banke ne može u nepostojeći plan Srbija 2025

  Transparentnost Srbija (TS) objavila je danas da novac od prodaje Komercijalne banke ne može biti uložen u investicioni plan "Srbija 2025", kako je najavilo Ministarstvo finansija, jer taj dokument ne postoji.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side