Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum
16.10.2019 Beograd

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum Foto: Beta / AP
Inflacija u evrozoni je danas revidirana na najniži trogodišnji minimum, nezabeležen još od novembra 2016. godine.

Agencija za statistiku Eurostat je procenila da su potrošačke cene porasle za svega 0,8 odsto, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 0,9 procenata.

Smanjenje inflacije je jedan od glavnih razloga zašto je Evropska centralna banka prošlog meseca najavila još jedan stimulativni paket.

Iako je ukupna stopa revidirana, osnovna stopa, bez nestabilnih stavki poput hrane i energije, ostala je stabilna i dalje na niskih 1,0 odsto.

Niska inflacija može biti znak ekonomske slabosti i zabrinjavala službenike ECB čiji je cilj da inflacija bude nešto manje od 2,0 odsto.

Centralna banka je 12. septembra odlučila da smanjiti ključnu kamatnu stopu i predstavila novi program kupovine obveznica da bi postakla inflaciju koja je oslabila iz nekoliko razloga, uključujući usporavanje privrede sveta i neizvesnost s odlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Nekoliko članova Saveta ECB je javno izrazilo neslaganje s opsegom paketa stimulacija koji je podržao predsednik te bake Mario Dragi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Čadež: Podržimo velike firme da bi sačuvali male Čadež: Podržimo velike firme da bi sačuvali male

    Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je danas da je za dalji oporavak i rast srpske ekonomije posebno važna podrška, i države i komore, velikim preduzećima koja su proteklih meseci, tokom pandemije, probleme rešavala uglavnom svojim sredstvima i sopstvenim snagama.

  • Vučić: Razmatraju se dodatne mere pomoći pojedinim sektorima privrede Vučić: Razmatraju se dodatne mere pomoći pojedinim sektorima privrede

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se razmatraju dodatne mere pomoći pojedinim sektorima privrede, kao što su ugostiteljstvo i hotelijerstvo, koji su najpogođeniji krizom koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side