Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum
16.10.2019 Beograd

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum Foto: Beta / AP
Inflacija u evrozoni je danas revidirana na najniži trogodišnji minimum, nezabeležen još od novembra 2016. godine.

Agencija za statistiku Eurostat je procenila da su potrošačke cene porasle za svega 0,8 odsto, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 0,9 procenata.

Smanjenje inflacije je jedan od glavnih razloga zašto je Evropska centralna banka prošlog meseca najavila još jedan stimulativni paket.

Iako je ukupna stopa revidirana, osnovna stopa, bez nestabilnih stavki poput hrane i energije, ostala je stabilna i dalje na niskih 1,0 odsto.

Niska inflacija može biti znak ekonomske slabosti i zabrinjavala službenike ECB čiji je cilj da inflacija bude nešto manje od 2,0 odsto.

Centralna banka je 12. septembra odlučila da smanjiti ključnu kamatnu stopu i predstavila novi program kupovine obveznica da bi postakla inflaciju koja je oslabila iz nekoliko razloga, uključujući usporavanje privrede sveta i neizvesnost s odlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Nekoliko članova Saveta ECB je javno izrazilo neslaganje s opsegom paketa stimulacija koji je podržao predsednik te bake Mario Dragi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side