16.10.2019 Beograd

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum

Inflacija u evrozoni revidirana naniže, na trogodišnji minimum Foto: Beta / AP
Inflacija u evrozoni je danas revidirana na najniži trogodišnji minimum, nezabeležen još od novembra 2016. godine.

Agencija za statistiku Eurostat je procenila da su potrošačke cene porasle za svega 0,8 odsto, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 0,9 procenata.

Smanjenje inflacije je jedan od glavnih razloga zašto je Evropska centralna banka prošlog meseca najavila još jedan stimulativni paket.

Iako je ukupna stopa revidirana, osnovna stopa, bez nestabilnih stavki poput hrane i energije, ostala je stabilna i dalje na niskih 1,0 odsto.

Niska inflacija može biti znak ekonomske slabosti i zabrinjavala službenike ECB čiji je cilj da inflacija bude nešto manje od 2,0 odsto.

Centralna banka je 12. septembra odlučila da smanjiti ključnu kamatnu stopu i predstavila novi program kupovine obveznica da bi postakla inflaciju koja je oslabila iz nekoliko razloga, uključujući usporavanje privrede sveta i neizvesnost s odlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Nekoliko članova Saveta ECB je javno izrazilo neslaganje s opsegom paketa stimulacija koji je podržao predsednik te bake Mario Dragi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj

    Za posao u Nemačkoj ove godine prijavilo se 360 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera, preko projekta "Triple Win" koji zajednički sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, saopšteno je danas.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side