Industrijska proizvodnja u martu manja za 2,8 odsto nego pre godinu dana
30.04.2019 | 12:29h ► 12:45h Beograd

Industrijska proizvodnja u martu manja za 2,8 odsto nego pre godinu dana

Industrijska proizvodnja u martu manja za 2,8 odsto nego pre godinu dana Foto: pixabay.com
Industrijska proizvodnja u Srbiji u martu ove godine veća je za 2,3 odsto u odnosu na prosek 2018. godine, a u odnosu na mart 2018. godine manja je za 2,8 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.


U periodu januar - mart industrijska proizvodnja je manja za 1,9 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Prerađivačka industrija je u martu, u odnosu na isti mesec 2018. godine manja za 5,9 osto, u rudarstvu je rast bio 3,2 odsto, a u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija rast je iznosio 7,3 odsto.

 

Rast BDP-a u prvom kvartalu 2,3 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 2,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Budžetom je za ovu godinu planiran rast BDP-a od 3,5 odsto.

U 2018. rast BDP-a Srbije bio je 4,4 odsto.

 

Izvoz robe u prvom kvartalu veći za 6,9 odsto, a uvoz za devet odsto

Izvoz robe iz Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 4,09 milijardi evra i za 6,9 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz povećan za devet odsto, na 5,53 milijardi evra, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva tri meseca iznosila je oko 9,63 milijarde evra, što je porast od 8,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Deficit je iznosio 1,44 milijarde evra i za 15,6 odsto je veći nego u prvom kvartalu 2018. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 74 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,4 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,8 odsto ukupne razmene. 

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

Drugi po važnosti trgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit u razmeni bio 487,8 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), drumskih vozila, gvožđa i čelika, električnih mašina i aparata i nafte i naftnih derivata.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side