14.02.2018 Njujork

Indeksi na Vol stritu u porastu posle neisigurnog početka dana

Indeksi na Vol stritu u porastu posle neisigurnog početka dana Foto: printscr
Posle nesigurnog početka dana, vrednost akcija na Vol stritu porasla je i danas, četvrti dan za redom, banke su ostvarile neke od najvećih dobiti, a prinos za obveznice dostigao je četvorogodišnji maksimum.

Akcije su zabeležile rast uprkos saopštenju vlade SAD da su potrošačke cene u januaru porasle više nego što su ekonomisti očekivali, i najviše za godinu dana.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je da su potrošačke cene, ne računajući hranu i energiju, u januaru porasle 0,3 odsto, dok su analitičari predviđali rast od 0,2 odsto.

Investori su nervozni zbog rasta inflacije koji bi mogao da podstakne Federalne rezerve da referentne kamate podižu brže nego što je planirano.

Međutim indeksi na Vol stritu su posle pada na početku trgovanja završili dan u porastu. Indeks Standard i Pur 500 porastao je 1,3 odsto, a Dau Džouns je porastao jedan odsto. Nasdak kompozitni indeks je ojačao 1,9 odsto.

Posle pada od 10 odsto u samo devet dana S&P je povratio 4,5 odsto u poslednjih četiri dana.

Prinos na desetogodišnje državne obveznice porastao je 2,91 odsto, najviše u poslednje četiri godine sa 2,84 prethodnog dana. To je pomoglo bankama pošto su više kamatne stope učinile pozajmljivanje profitabilnijim.

Američka sirova nafta porasla je za 1,41 dolar ili 2,4 odsto na 60,60 dolara po barelu u Njujorku. Cena Brent nafte je porasla 1,64 dolara, ili 2,6 odsto na 64,36 dolara po barelu u Londonu.

Dolar je pao prema jenu na 108,09 jena sa 107,69 jena. Evro je pao na 1,2435 dolara sa 1,2355 dolara.

Na evropskim berzama DAX u Nemačkoj je dobio 1,2 odsto a francuski CAC je porastao 1,1 odsto. Britanski FTSE 100 je ojačao 0,6 odsto.

Japanski Nikei 225 je pao 0,4 odto posle objave da je japanska privreda rasla sporijim tempom nego što je očekivano u četvrtom kvartalu prošle godine. Južnokorejski Kospi je porastao 1,1 odsto a hongkongški Hang Seng je dobio 2,3 odsto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side