Hulahopke kao avioni i tenkovi
03.05.2012 Beograd

Hulahopke kao avioni i tenkovi

Hulahopke kao avioni i tenkovi
Hulahopke su već mesecima među proizvodima koji Srbiji donose najveći prihod od izvoza. U poslednjih sedam meseci, samo u decembru ženske čarape nisu bile među 10 proizvoda koji donose naveći spoljnotrgovinski prihod.

U prva tri meseca ove godine Srbija je izvezla hulahopki za 51 milion dolara. Uglavnom ih je izvozila na razvijena i zahtevna zapadnoevropska tržišta: najviše u Italiju (31 milion), pa u Nemačku (osam miliona), Holandiju (tri miliona) i Rumuniju (dva miliona dolara).

Ubedljivo najveći izvoznik je firma Valy iz Beloševca kod Valjeva u vlasništvu italijanske kompanije Goldenlady. Firma je 2010. godine zapošljavala 2.042 radnika i imala je neto dobit od oko 517 miliona dinara. Za njom slede Modital iz Zrenjanina, u vlasništvu italijanske firme Pompea sa 659 radnika (2010), zatim „8. mart“ iz Subotice sa 527 zaposlenih i Matex, takođe iz Subotice, sa 258 radnika.

Hulahopke se, međutim teže probijaju do medija kao izvozni adut Srbije. Možda deluju banalno, pa će se prostor lakše pokloniti i samo obećanim spoljnotrgovinskim poslovima sa vojnom opremom i oružjem, prenosi Danas

U poslednjih sedam meseci, međutim, vojna oprema se samo jednom pojavila među 10 proizvoda koji su doneli najveći prihod od izvoza. To je bilo u spoljnotrgovinskom izveštaju za mart. I po tom izveštaju smo od izvoza hulahopki zaradili koliko i od izvoza vojne opreme - po 15 miliona dolara.

izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.05.2012, 10:11h zoki

    A niko ne pominje da na razlici PDV-a ( veliki izvoz, mali uvoz) zarade pare za sve plate radnicima i troskove (povracaj PDV-a) a drzava prakticno ostane kratik rukava

  • 4.05.2012, 07:28h devet (1)

    Valjda se hoće reći da su (većinom) Italijani zaradili na izvozu i tu zaradu ostavili u inostranstvu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side