10.08.2017 | 13:21h ► 13:45h Zagreb

Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća

Hrvatska smanjila naknadu za kontrolu voća i povrća Foto: pixabay
Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je danas Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima čime je naknada za fitosanitarnu kontrolu uvoza te robe vraćena na raniji iznos od 90 kuna, odnosno 12 evra.

Nedavno izmenjenim Pravilnikom ta naknada je uvećana 22 puta, na 2.000 kuna, odnosno 270 evra, što je izazvalo nezadovoljstvo zemalja regiona koje u Hrvatsku izvoze velike količine voća i povrća.

Ta naknada se plaća za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koju sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, a novi Pravilnik će biti sutra objavljen.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

Takođe, u suradnji sa susednim državama Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske analiziraće cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmenu.

Ministarstvo očekuje da se u kratkom roku organizuje sastanak na temu korištenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

"Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo će, kao i do sada, intenzivno raditi na merama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u radnjama u Hrvatskoj.

 

Šarović potvrdio: Hrvatska vraća stare cene za inspekcijski nadzor

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović potvrdio je da će Hrvatska naknadu za inspekcijski nadzor poljoprivrednih proizvoda vratiti na 90 kuna, odnosno 12 evra.

Šarović je naveo da je to "velika pobeda diplomatije" i dobra vest, dodajući da je taj potez usaglašen posle njegovih jutrošnjih konsultacija sa hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

On je rekao da će već sutra ta odluka biti objavljena u hrvatskim službenim novinama.

Hrvatska je ranije pooštrila nadzor nad uvozom voća i povrća iz zemalja izvan Evropske unije, povećavajući cene inspekcijskog nadzora sa 90 kuna na 2.000 kuna, odnosno 270 evra.

Posle ove odluke hrvatskih vlasti usledio je oštar protest iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side