11.09.2014 Beograd

Guverner NB Kine: Srbija je dobro mesto za ulaganje

Guverner NB Kine: Srbija je dobro mesto za ulaganje Foto: Tanjug
Guverner Narodne banke Kine Džou Sjaočuan rekao je da je cilj njegove posete Srbiji razgovor o načinima kreditnog podsticanja privrede i stimulisanja investitora da razvijaju saradnju između dve zemlje.

"Mi smo upravo tokom posete jačali veze dveju centralnih banaka. Da bismo bolje sarađivali i da bismo upoznali makroekonomske prilike. To je samo mali deo moje posete, a cilj je da ojačamo sve vidove saradnje, da konstantno komuniciramo i razmenjujemo iskustva u preduzimanju mera monetarne politike, da podstaknemo privredne subjekte, investitore velikih radova, da vidimo kako kreditno možemo da ih stimulišemo da razvijaju privrednu saradnju dveju zemalja", rekao je Džou za "Politiku" .

Upitan da li bi Kina mogla da bude potencijalni kupac i državnih dužničkih papira Srbije, kada se pojave na međunarodnom finansijskom tržištu, guverner Narodne banke Kine je odgovorio potvrdno, dodajući da je i kupovina hartija od vrednosti deo razmišljanja o jačanju saradnje.

"To nije najvažniji deo, mnogo je važnije kako podstaći razvoj privrede u obema zemljama i privrednu saradnju", naglasio je Džou.

Džou je rekao i da je kineska definicija novih tržišta slična onoj u svetu i da su to pre svega zemlje BRIKS-a, kao i druge zemlje u kojima Kina nije bila prisutna, a koje pokazuju dobre perspektive za razvoj, navodeći i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Džou je podsetio da je kineska privreda od 2008. takođe bila pod jakim negativnim uticajem svetske finansijske krize, od čijeg je samog izbijanja privredni rast u većem delu sveta jako opao, ali da je već u drugom kvartalu 2009. počeo njen oporavak.

"Na tržištu, i to ne samo finansija, već i privrede, došlo je do panike i straha od većeg negativnog uticaja krize. U inostranstvu je stvoren utisak da Kina nije potpala pod jak uticaj krize zbog toga što je brzo počela da se oporavlja. Već u drugom kvartalu 2009. godine počeo je oporavak", rekao je Džou.

On je dodao da je za ovakav razvoj situacije bilo mnogo razloga, od kojih je izdvojio dva - pouku koju je Kina izvukla iz teške ekonomske krize koja je od 1997. do 2002. pogodila azijske zemlje i brzo reagovanje na izbijanje krize 2008.

"U finansijama i privredi izvršene su brojne reforme i brz izlazak iz krize pokazao je koliko su na zdravim osnovama i privredni i finansijski sistem. Pored toga, Kina je vrlo brzo reagovala na izbijanje krize 2008. Mi smo već u novembru te godine izvršili radilkalne finansijske i monetarne promene. To je bilo najbrže reagovanje u svetu. Promene su bile suštinske. Ne formalne", naglasio je guverner Narodne banke Kine za "Politiku".

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side