Gorenje Valjevo nastavlja proizvodnju posle tronedeljne pauze uz pojačane mere zaštite od koronavirusa
13.04.2020 Beograd

Gorenje Valjevo nastavlja proizvodnju posle tronedeljne pauze uz pojačane mere zaštite od koronavirusa

Gorenje Valjevo nastavlja proizvodnju posle tronedeljne pauze uz pojačane mere zaštite od koronavirusa Foto: Logo
Uz strogo pridržavanje svih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa, prema ranijem planu danas je nakon tronedeljne obustave rada ponovo pokrenuta proizvodnja u valjevskoj fabrici.

Iz Hisense Gorenje Europe poručuju da ove nedelje proizvodnja počinje i u ostalim Hisense Gorenje fabrikama u Evropi i da su veoma ohrabreni pozitivnim signalima sa evropskog tržišta kada je reč o povećanoj tražnji za rashladnim uređajima koji se proizvode upravo u Valjevu.

Kompanija Hisense Gorenje potvrdila je danas i da je kod dvoje zaposlenih u fabrici u Valjevu potvrđen novi koronavirus – COVID-19. Kolege koje su zaražene u svom porodičnom okruženju za vreme tronedeljne obustave prozvodnje su u dobrom zdravstvenom stanju. Oni su nakon pregleda lekara prebačeni u halu Beogradskog sajma gde je obezbeđen smeštaj za obolele sa blažim simptomima bolesti.

"Iako su naši zaposleni zaraženi van radnog mesta, u skladu sa propisanim merama 14 zaposlenih koji su pre obustave proizvodnje bili u kontaktu sa zaraženim kolegama upućeni su u samoizolaciju u trajanju od 28 dana od poslednjeg kontakta sa osobama pozitivnim na COVID-19. Takođe, bez znakova oboljenja u samoizolaciji se nalazi još jedan zaposleni koji je tokom trajanja obustave rada fabrike bio u kontaktu sa zaraženim osobama iz svog porodičnog okruženja", navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da su zdravstveni radnici po prirodi svog izrazito zahtevnog posla najizloženiji virusu COVID-19, u Gorenju Valjevo je uvedena i dodatna mera opreza - da se na posao u fabriku zasad ne vraćaju zaposleni koji u domaćinstvu imaju zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Takvi zaposleni će svoj posao obavljati od kuće ukoliko priroda radnog mesta to dozvoljava, ili će biti na prinudnom odmoru do kraja vanrednog stanja i primati 70% plate.

Za zaštitu zaposlenih koji nastavljaju sa radom biće obavezno primenjivanje veoma strogih preventivnih i bezbednosnih mera za sprečavanje širenja epidemije koronavirusa:  obavezno merenje telesne temperature na ulazu i nošenje zaštitnih maski koje obezbeđuje kompanija. Nastaviće se i sa dezinfekcijom radnih površina više puta u toku dana i provetravanjem prostorija, a obavezno je i često pranje ruku. Kako bi se izbeglo okupljanje u grupe i dalje će se poštovati mera posebnog režima u trpezariji – različito vreme obedovanja za sve proizvodne linije, dok će zaposleni u kancelarijama jesti na svojim radnim mestima. Umesto održavanja sastanaka preporučeno je korišćenje telefona, poslovne posete se ne preporučuju, a posebne mere zaštite za nužne posete (primer vozači kamiona) će takođe ostati na snazi.

Direktori svih poslovnih jedinica nastaviće i sa svakodnevnim izveštavanjem Odbora za nadzor i prevenciju epidemije kompanije Hisense Gorenje o zdravstvenom stanju svih zaposlenih i potencijalnim rizicima pojave koronavirusa u kompaniji i fabrikama.

"Kompanija Hisense Gorenje će nastaviti sa preduzimanjem svih potrebnih mera zaštite u proizvodnji u skladu sa preporukama Vlade Republike Srbije i zdravstvenih institucija, kao što smo to činili od prvog dana izbijanja epidemije", zaključuje se u saopštenju.
 

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side