Godfri: Srbiji potrebna mala i srednja preduzeća za pokretanje privrednog rasta
05.12.2019 Beograd

Godfri: Srbiji potrebna mala i srednja preduzeća za pokretanje privrednog rasta

Godfri: Srbiji potrebna mala i srednja preduzeća za pokretanje privrednog rasta Foto: Beta / USAID
Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća (MSP) za pokretanje privrednog rasta i stvaranje novih radnih mesta, jer taj sektor čini skoro 99 odsto svih firmi, stvara dve trećine svih radnih mesta i ukupnih domaćih prihoda, rekao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Entoni Godfri.

"MSP doprinose sa 28 odsto BDP-u Srbije, u poređenju sa 55 odsto u SAD-u i EU i ona bi trebala da budu najdragoceniji igrači privrede. Postoji puno prostora da MSP ispune svoj potencijal", kazao je Godfri na biznis forumu u organizaciji USAID-a u Beogradu o razvoju malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetnika. On je rekao da "MSP imaju profesionalno rukovodstvo, koriste finansiranje, investiraju u opremu, imaju tim koji se bavi prodajom i uglavnom su počela da prodaju na sofisticirana tržišta". Godfri je rekao i da su se "regulatorni rizici poslovanja u Srbiji smanjili tokom prethodne decenije, i ubrzani su ;procesi u mnogim oblastima regulacije".

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da su za "MSP najpotrebniji pristup finansijama i primena inovativnih digitalnih rešenja... od samog proizvodnog procesa, planiranja do inženjeringa. U MSP ima malo kompetencije, vlasnici kompanija imaju želju za time, ali im je za to potrebna podrška", naveo je Čadež.

Direktor Projekta USAID za saradnju za ekonomski razvoj Džozef Lauter kazao je da u svim zemljama, a naročito onima koje se razvijaju, poput Srbije, MSP treba da budu nosilac privrednog rasta.

"Da bismo pomogli razvoj ovog sektora, odlučili smo da okupimo njihove predstavnike da razmene iskustva, razgovaraju o ključnim elementima uspeha, dobiju konkretnu podršku i nađu prilike da ostvare rast", rekao je Lauter.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side