Gligorov: Modernizacija važna, dobro je isticanje značaja preduzetništva
30.06.2017 Beograd

Gligorov: Modernizacija važna, dobro je isticanje značaja preduzetništva

Gligorov: Modernizacija važna, dobro je isticanje značaja preduzetništva Foto: Medija centar Beograd
Ekonomista Vladimir Gligorov ocenio je danas da je su svi vidovi modernizacije koji su pomenuti ili istaknuti u programu premijerke Ane Brnabić važni, ali da nedostaje ekonomska politika koja bi obećavala ubrzaniji privredni rast."

Srbija je zaostala i stoga ima smisla preuzimati ono što je najbolje, a ne nadoknađivati ono što je propušteno. ;U meri u kojoj je to motivacija da se istaknu obrazovanost i korišćenje novih tehnologija, što takođe podrazumeva i veću povezanost sa inostranstvom i podsticanje inovativnosti, to je sve svakako dobro", rekao je Gligorov agenciji Beta.

On je istakao da je u programu Vlade takođe dobro isticanje značaja preduzetništva.

"U Srbiji nije mali broj ljudi koji su samozaposleni, a posebno mladi ne mogu da očekuju da se pretežno zaposle u postojećim preduzećima ili da rade u javnom sektoru. Zbog toga je zaista važno da se stvore valjani uslovi za otvaranje malih i srednjih preduzeća, kako finansijski tako i institucionalni, a takođe i za njihov rast", rekao je on.

Gligorov je dodao da smatra da nedostaju dve stvari - jedna je da se polazi od prećutne pretpostavke da neke značajnije sistemske promene nisu neophodne, što je pogrešno, a takođe, nije uvažen značaj svega onoga što se naziva vladavinom prava.

"Tako da ideje modernizacije više imaju karakter ciljeva, dok nije izvesno da su identifikovana sredstva, politike kojima će se oni ostvariti", naglasio je Gligorov, koji je saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije.

Kada je reč o makroekonomskoj politici, Gligorov je istakao da tu nema novina i da se uglavnom se ponavlja ono oko čega postoji saglasnost sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Postojeći program je praktično sproveden, tako da je potreban novi za sledeći period", rekao je on.

Prema njegovim rečima, i u svemu ostalom praktično je reč o nastavku dosadašnje politike i nema nekih zaokreta.

"Tu treba imati u vidu da je ciljani privredni rast relativno skroman, a kako trenutno stoje stvari zapravo nije izvesno da li je ostvariv. Tako da nedostaje ekonomska politika koja bi obećavala ubrzaniji privredni rast", rekao je Gligorov.

Prema njegovim rečima, "ovo poslednje zabrinjava i zato što je sastav vlade praktično neizmenjen, i verovatno je zapravo pogoršan".

"Tako da bi predsednica vlade trebalo da inicira i vodi, to od drugih članova vlade neće poteći, a ne bi valjalo da sve zavisi od predsednika države", rekao je Gligorov.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side