Generalna direktorka MMF se nada globalnom odgovoru na virus korona
14.02.2020 Minhen

Generalna direktorka MMF se nada globalnom odgovoru na virus korona

Generalna direktorka MMF se nada globalnom odgovoru na virus korona Foto: Beta, AP / Jens Meyer
Sledeće dve sedmice biće ključne za procenu ekonomskog uticaja virusa korona, izjavila je generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

Ona je novinaru Si-En-Bi-Sija (CNBS) rekla tokom Konferencije o bezbednosti u Minhenu da će za dve sedmice ponovo biti otvorene fabrike u Kini, što će omogućiti jasniju sliku sposobnosti Kine.

Georgijeva je istakla da MMF prati širenje zaraze u Kini i da to "za sada nije veliki problem", ali da bi to moglo da se promeni ukoliko dođe do širenja na zemlje sa slabijim zdravstvenim sistemom, kao što su države Afrike.

Direktorka MMF-a je upozorila da ne treba porediti novu zarazu sa SARS-om (teškim akutnim respiratornim sindromom), koji se pojavio početkom ovog veka.

Ona je naglasila da se ne radi samo o tome da je novi virus drugačiji, već da se i privreda Kine promenila, i sada čini oko 19 odsto svetske ekonomije, dok je početkom veka taj procenat bio samo osam odsto.

"Stoga je dosta značajnije širenje zaraze iz Kine, naročito u Aziji, ali i ostatku sveta", dodala je Georgijeva i izrazila nadu da će vlade i centralne banke pripremiti odgovor kada bude jasniji uticaj širenje virusa korona na ekonomiju.

U Kini je do sada registrovano 63.850 zaraženih i 1.380 umrlih od virusne upale pluća.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja