Gase se mala i srednja preduzeća
06.06.2012 Beograd

Gase se mala i srednja preduzeća

Gase se mala i srednja preduzeća
Još od 2007. godine u Srbiji se beleži stalni pad broja malih i srednjih preduzeća, što je dodatni minus za srpsku ekonomiju.

Podaci govore da je u prvih deset meseci 2011. godine osnovano 7.097 malih i srednjih preduzeća, što je 12 odsto manje nego u istom periodu 2010. godine, piše dnevnik Danas.

Istovremeno je ugašeno 11.607 firmi, što je čak 87,8 odsto više nego 2010. godine. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je veliki broj ugašenih preduzeća trend koji postoji i u razvijenim zemljama, ali da je problem u Srbiji taj što se manje njih osnuje nego što se ugasi.

"Recimo u Nemačkoj se ugasi i po nekoliko desetina hiljada malih i srednjih preduzeća, ali je sa druge strane novoosnovanih daleko više od tog broja. U Srbiji se odvija suprotan proces. Treba naglasiti da je sasvim drugačiji trend bio pre početka ekonomske krize. Tada su se u Srbiji osnivala mala i srednja preduzeća, naročito ona koja su imala do dvoje zaposlenih", rekao je on.

Savić je dodao da problem u Srbiji predstavlja i nedostatak velikih privrednih sistema i industrije uopšte. Mala i srednja preduzeća su u mnoštvu slučajeva upućena upravo na saradnju sa velikim sistemima koji predstavljaju njihove glavne klijente.

"U Srbiji mi industriju gotovo i da nemamo i to spada u one stvari koje država nije dobro organizovala. Naime, s obzirom na povezanost velikih sa jedne i malih i srednjih preduzeća sa druge strane, a kod nas industrije nema, onemogućen je normalan razvoj manjim preduzećima u našoj zemlji . Jednostavno mala i srednja preduzeća ne mogu da opstanu bez velikih privrednih sistema", naveo je Savić.

Prema njegovom mišljenju država je pogrešila i što je sredstva iz fondova za podršku malim i srednjim preduzećima delila bez plana i programa što je proizvelo kontraefekat.

"Umesto da se jasno sagleda u koje grane i oblasti treba ulagati, pa onda i ta mala i srednja preduzeća pomoći, u Srbiji je običaj da ministri imaju diskreciono pravo da odluče kako će se usmeriti sredstva. Zbog toga smo došli u situaciju da su se u mnogim slučajevima pare "bacale u bunar“, a bilo je i primera da se novac ne koristi za namenu već za neke druge svrhe", zaključio je Savić.

autor: IJ izvor: Danas/Novi Magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.06.2012, 06:24h Vreme

    Uzrok zatvaranja malih i srednjih preduzeca se uglavnom svodi na nepostojanje zastitnog mehanizma u fiskalnoj i finansijskoj sveri. Pravosudje u nedovoljnoj meri prati promene u drustvu i na taj nacin predstavlja teret egzistenciji najelitnijoj i najperspektivnijoj oblasti - maloj privredi. Sve dok se ne preduzmu prakticni koraci pocev od samog Brisela pa do svake prestonice u Evropi imacemo velike probleme koje niko nece biti sposoban da resi ni brzo, a ni lako.

  • 6.06.2012, 22:36h Zoran (2)

    Najveäi razlog za ova zatvaranja malih radnji i preduzeća su viüestruko povećani opštinski nameti i to u vreme ek krize. U Beogradu su naprimer višestruko povećane firmarine. Povećane su i naknade za uredjenje gradjevinskog zemljišta što je stopirali svaku gradnju i prateću industriju. Na kraju će opštine dobijati manje nego pre ,ali ćemo ostati i bez male privrede kao što je država uništila domaću industriju.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side