25.09.2018 Beograd

Frejzer institut: Srbija ispod proseka po ekonomskim slobodama

Frejzer institut: Srbija ispod proseka po ekonomskim slobodama Foto: pixabay
Srbija je po ekonomskim slobodama u donjoj polovini svetske lestvice, a od država Zapadnog Balkana od nje je lošije rangirana samo BiH, pokazuje danas objavljeni izveštaj kanadskog Frejzer instituta (Fraser Institute).

U izveštaju urađenom na osnovu podataka iz 2016. u kom se navodi da stepen ekonomske slobode utiče na nivo bogatstva, očekivani životni vek i nivo sreće, ;Srbija se nalazi na 84. mestu od ukupno 162 zemlje, između Belizea i Tajlanda, a tri mesta iznad Rusije.

Od zemlja Zapadnog Balkana najlošije je pozicionirana Bosna i Hercegovina - na 98. mestu, između Zambije i Gane, a najbolja je Albanija na 34. mestu. Makedonija je na 68,  a Crna Gora na 72 mestu.

Od zemalja regiona koje su članice EU najbolje je plasirana Rumunija koja je na 20 mestu, potom Bugarska na 46, Slovenija je na 71, a Hrvatska na 75. mestu.

Najlošije plasirana članica EU na 108. mestu je Grčka koja je po ekonomskim slobodama na nivou s Kinom i Svazilendom koje su takođe u trećem kvartilu. U četvrtom kvartilu od evropskih zemalja su Belorusija na 123. mestu i Ukrajina na 134. mestu.

Najbolje planisrane zemlje su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska, Irska, SAD, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, i Australija i Kanada koje dele 10. mesto.

Najmanje ekonomskih sloboda ima u Venecuzeli, Libiji, Argentini, Alžiru i Siriji.

U izveštaju za 2016. godinu, Srbija se u odnosu na godinu dana ranije popela za pet mesta. U izvbeštaju za 2010. je bila na 98, a za 2005. na 110 mestu.

Srbija je nalošiju ocenu dobila za pravni sistem i imovinska prava  - 4,95 (10 je najviša ocena), a najvišu u oblasti finansijke stabilnosti - 8,15. U oblasti slobode međunarodne trgovine je ocenjena sa 7,6, u propisima 7,15, a u veličini vlade 6,41.

Mada je po finansijskoj stabilnosti dobila najvišu ocenu, gledano pojedinačno po oblastima u toj oblasti je Srbija rangirana najlošije  - nalazi se 97. mestu. Najviši plasman ima u oblasti slobode međunarodne trgovine - 59. mesto.

Frejžer institut navodi da su ekonomske slobode povezane s bogatstvom - zemlje s većim ekonomskim slobodama u proseku imaju značajno veće prihode po glavi stanovnika.

Tako je za zemlje prvog kvartila prosečan BDP po stanovniku 40.376 dolara, za zemlje drugog kvartila 18.510, a za zemlje trećeg kvartila, gde je Srbija, 11.465 dolara godišnje. U zemljama četvrtog kvartila prosečan BDP po stanovniku je 5.649 dolara.

Takođe postoji korelacija između očekivane dužine života i ekonomskih sloboda. Za ekonomski naslobodnije zemlje očekivana dužina života je 79,45 godina, za drugu grupu 73,47, za treću 70,76, a za zemlje s najmanjim ekonomskim slobodama 64,4 godine.

Istovremeno se s ekonmskim slobodama podudaraju političke i građanske slobode, dok je rodna ravnopravnsot takođe veća u ekonomski slobodnim državama. U tim zeljama je i viši nivo sreće, navodi Frejzer institut.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno Georgijeva: Američko-kinesko trgovinsko primirje nedovoljno

  Trgovinsko primirje između Vašingtona i Pekinga je "dobra vest" ali to nije dovoljno, upozorila je danas generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva i izvršila pritisak na dve zemlje da dođu do trajnog rešenja da bi očuvali svetski rast.

 • Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu Funta porasla posle saopštenja da je postignut dogovor o Bregzitu

  Britanska funta porasla je danas u odnosu na dolar i evro posle saopštenja da je ostvaren dogovor o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

 • APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji APR: Delta holding s 57 firmi najveća ekonomska celina u Srbiji

  Delta holding je najveća grupacija, odnosno ekonomska celina u Srbiji, prema broju povezanih pravnih lica, koju čine 57 firmi, od kojih je 17 poslovalo u inostranstvu, objavljeno je danas u Godišnjem izveštaju o poslovanju ekonomskih celina u privredi u 2018. godini, koji je sačinila Agencija za privredne registre (APR).

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinaru će danas neznatno opasti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5563 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side