Fiskalni savet: U narednih pet godina moguće povećanje javnih investicija na 5,5 odsto BDP-a
03.10.2019 Beograd

Fiskalni savet: U narednih pet godina moguće povećanje javnih investicija na 5,5 odsto BDP-a

Fiskalni savet: U narednih pet godina moguće povećanje javnih investicija na 5,5 odsto BDP-a
Fiskalni savet saopštio je danas da uslovno podržava najavljeni investicioni ciklus Vlade Srbije, jer smatra da bi suma trebalo da bude manja od predviđenih 15 milijardi evra, ukazavši bi Srbije u narednih pet godina mogla da poveća javne investicije sa sadašnjih 4,5 odsto na 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i da ukupno izdvoji 13 milijardi evra za te namene.

"Naša preliminarna analiza je pokazala da je u srednjem roku moguće podizati nivo javnih investicija na 5,5 odsto BDP-a, čime bi sustigli zemlje centralne i istočne Evrope, a to je moguće postići pod uslovom da se plate u javnom sektoru i penzije povećavaju u skladu sa ekonomskim rastom zemlje", kazao je predsednik fiskalnog saveta Pavle Petrović na konferenciji za novinare.  

Istakao je da to znači da bi "za sve javne investicije u narednih pet godina moglo da se izdvoji ukupno oko 13 milijardi evra".  

Podsetio je i da je Vlada Srbije najavila novi investicioni ciklus za narednih pet godina u iznosu većem od 15 milijardi evra, ali se ne zna tačan iznos i način finansiranja projekata, njihova finansijska isplativost, a nije jasan ni način na koji je rađena selekcija projekata.

"Fiskalni savet podržava to povećanje javnih investicija, jer postoje ogromne potrebe u oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrastrukturi, kao i prosveti i zdravstvu, ali da bi taj plan bio kredibilan potrebno je da se procene raspoloživa sredstva do 2025. godine, napravi selekcija projekata i proceni njihova ekonomska isplativost", kazao je Petrović.  

Dodao je da je potrebno da postoji i javna rasprava o takvim projektima, kao i da bi trebalo preispitati odluku da se ulaže u sportske objekte, poput stadiona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side