06.02.2019 Beograd

Fiskalni savet Srbije predložio moguće formule za usklađivanje penzija

Fiskalni savet Srbije predložio moguće formule za usklađivanje penzija
Fiskalni savet Srbije saopštio je danas da je 2019. godina "pravo, ali i poslednje vreme" da se usvoji formula za usklađivanje penzija.


Ta formula je, kako se navodi, integralni deo penzijskih sistema u svim zemljama EU, uključujući i penzijski sistem Srbije od njegovih začetaka 1922. godine.

Prošle godine izmenjen je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim je ukinuto usklađivanje penzija s rastom inflacije i bruto domaćeg proizvoda (BDP) i prepušteno Vladi Srbije da, zavisno od rasta BDP, određuje visinu penzija.

"Fiskalni savet je, na osnovu međunarodnih i domaćih iskustava, predložio pet mogućih formula za usklađivanje penzija koje bi bile ekonomski održive i izdašnije od dosadašnje formule", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je prvi predlog da se penzije usklađuju s inflacijom i delom rasta BDP-a preko dva odsto, a drugi da se 50 odsto penzije usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom BDP-a.

Treći predlog je da se 50 odsto penzija usklađuje sa inflacijom, a 50 odsto sa rastom prosečnih zarada, četvrti je da se 40 odsto penzije usklađuje sa inflacijom i 60 odsto sa rastom prosečnih zarada i peti da se 30 odsto penzije usklađuje sa sa inflacijom, a 70 odsto sa rastom ukupne mase zarada.

Najveći broj zemalja u EU usklađuje penzije na osnovu neke kombinacije rasta cena i rasta zarada.

Fiskalni savet je naveo da je pored odabira nove formule potrebno unaprediti i ojačati mehanizme fiskalnih pravila koji će obezbediti da se ukupni rashodi za penzije u budućnosti kreću u koridoru od 9,5 odsto do 10,5 odsto BDP.

Cilj analize je, kako je navedeno, da se podstakne društvena diskusija kako bi nova formula bila rezultat "inkluzivnog procesa i uživala podršku što šireg kruga relevantnih društvenih aktera".

Dodaje se da se "upravo društveno razumevanje i podrška pokazuju ključnim za održivost javnih penzijskih sistema međugeneracijske solidarnosti".

"Preduslov za usvajanje nove formule za usklađivanje penzija je istrajavanje na uspešnom sprovođenju mera penzijske reforme iz 2014. i da se zbog populističkih zahtava ne menja Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju kako bi se ukinuli ili ublažili penali za prevremeno penzionisanje jer u tom slučaju predložena formula za indeksaciju ne bi bila ekonomski održiva", naveo je Fiskalni savet.

Ocenjeno je da bi se usvajanjem nove formule za usklađivanje penzija u Srbiji postiglo da se "teško ostvarena finansijska konsolidacija penzijskog sistema pretoči u dugoročno sistemsko rešenje".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side