Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata
19.11.2019 | 12:03h ► 14:57h Beograd

Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata

Fiskalni savet: Budžet za 2020. dobro planiran, najveća greška povećanje plata Foto: Novi magazin / Zoran Raš
Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u "opštoj državi" u proseku za 9,6 odsto, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na predstavljanju Ocenene budžeta za 2020. godinu i revidirane Fiskalne strategije za period 2020-2022. godina rekao da nije trebalo da plate u javnom sektoru porastu više od 5,5 odsto.

"Plate rastu brže od privredne aktivnosti, a to je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za narednu godinu", rekao je Petrović.

Dodao je da su preostala budžetska sredstva raspodeljena "uglavnom na dobar način" zbog čega se budžet ocenjuje "u načelu pozitivno".

Prihodi, budžeta planirani su, kako se navodi, dobro i konzervativno, a promene poreske politike "ispravno su usmerene".

"Ukupni rashodi planirani su približno u visini prihoda, odnosno predviđa se nizak deficit republičkog budžeta od 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda ili 20 milijardi dinara i to će dovesti do pada spoljnog duga", rekao je Petrović.

Ocenio je da je javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" (EPS) na prekretnici i da mu je neophodan "snažan zaokret u poslovanju", uz "hitno pokretanje investicija", od oko 600 miliona evra godišnje, 200 miliona više nego sada, odnosno više za 50 odsto.

"EPS od 2015.godine do 2018. ostvaruje oko četrdeset miliona evra profita, a profitabilnost sličnih evropskih kompanija je deset puta veća", rekao je Petrović i naveo da su uzroci loše upravljanje, višak zaposlenih i previsoke plate.

Sledeće godine prosečna plata u EPS-u će, kako je rekao, biti 100.000 dinara, što je, kako je rekao, izuzetno visoka plata a potvrda toga je i da je su rashodi za zaposlene najveći pojedinačni trošak EPS-a jer na njih godišnje odlazi 30 odsto poslovnih prihoda, a u sličnim kompanijama 20 odsto.

"To je najvažniji deo reforme tog preduzeća čije su prosečne zarade u prošloj godini bile 89.600 dinara, a nekvalifikovani radnik u tom preduzećeu u 2017. godini imao je platu od skoro 57.000 dinara", rekao je Petrović.

On je rekao da je EPS-u potrebno da u izgradnju novih kapaciteta i distributivnu mrežu uloži preko tri milijarde evra kako bi obezbedio dovoljne količine struje da je ne bi uvozio.

Tom preduzeću je potrebno da uloži 1,1 milijardu evra da da bi obezbedilo dovoljno uglja, a oko 800 miliona da bi uskladio rad termoelektrana sa ekološkim zahtevima.

Fiskalni savet ocenjuje da to preduzeće treba da prekine sa praksom pripajanja državnih, neuspešnih preduzeća koja nemaju veze sa njegovom osnovnom delatnošću.

Preporuka je i da se cena struje u srednjem roku poveća do 15 odsto jer je najniža u regionu i druga po visini u Evropi, posle Ukrajine.

Petrović je ocenio i da u srednjoročnom planu vođenja javnih finansija iz revidirane Fiskalne strategije nema kredibilnog plana važnih reformi.

"Sveobuhvatne strukturne reforme su potrebne jer je privredni rast Srbije i standard građana nizak", rekao je Petrović.

Na pitanje da li se u budžetu prepoznaje "veliki investicioni ciklus" koga je najavio predsednik Aleksandar Vučić, Petrović je rekao da je odgovor pre "ne" nego "da".

"Sada je udeo investicija u BDP oko 4,5 odsto, a trebalo bi da bude oko 5,5 odsto", rekao je Petrović i podsetio da su hrvatske investicije kada je ta zemlja gradila auto-puteve zauzimale šest odsto u BDP.

autor: SA/ AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side