01.02.2019 Beograd

Fabrici i Ruf: Dobri rezultati reforma u Srbiji ali ima još dosta posla

Fabrici i Ruf: Dobri rezultati reforma u Srbiji ali ima još dosta posla Foto: Beta / Miloš Miškov
Reforme u privredi Srbije donele su dobar napredak i omogućile joj da se "umereno nosi sa privredama na međunarodnom tržištu" rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

 

On je na 11. godišnjoj konferenciji NALED-a "Siva knjiga 2019", rekao da mora još dosta da se radi na smanjivanju javnog duga, reformama državne uprave i javnih preduzeća, kao i na zapošljavanju žena i mladih.

"Da bi se podigao kapacitet privrede Srbije za evropsko tržište mora da se unapredi i obrazovanje i smanje parafiskalni nameti", kazao je Fabrici.

Istakao je da se Srbija posmatra i "kroz prozor koliko je spremna da prihvati pravne tekovine EU".

Ekonomska agenda, po njegovim rečima, "ide ruku pod ruku sa političkom" pa je neophodno obezbediti i nezavisno pravosuđe, slobodu medija, a među najvažnijim preporukama, kako je kazao, je uvođenje elektronskih javnih nabavki.

Fabrici je naveo da Srbija 67 odsto svog izvoza plasira na tržište EU, a da 72,3 odsto investicija u Srbiju dolazi iz EU.

"Svesni smo da su reforme složene i zato pružamo podršku Srbiji. Proteklih godina donirali smo milione evra", rekao je Fabrici.

Dodao je da je 2018. bila dobra godina za reforme, ali da mora i dalje da se unapređuje njihov kvalitet, a da se pri tome ne zanemari dužina vremena i pogodnost trenutka.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da je Srbija postala bolje mesto za poslovanje jer je postigla makroekonomsku stabilnost, smanjila javni dug, a održava i nisku i stabilnu inflaciju, ima zdrav bankarski sistem i porast zapošljavanja i investicija.

"U poslednje tri godine, MMF se fokusirao na strukturne reforme u Srbiji zajedno sa NALED-om, na poslove smanjenja zaposlenih u javnoj upravi i smanjenje sive ekonomije", kazao je Ruf.

On je naveo da je "dosta urađeno ali da predstoji još mnogo posla jer Srbija mora da ima veći privredni rast da bi se pridružila EU".

Istakao je da je posebno neophodno unaprediti pravosuđe, zbog sigurnosti ugovora i sprovođenja odluka.

Ruf je ocenio i da je neophodno uraditi i poreske reforme kako bi se smanjilo opterećenje privrede.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

 • Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će danas usvojeni set poreskih zakona doprineti daljem rastu privrede i otvaranju novih radnih mesta.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side