01.02.2019 Beograd

Fabrici i Ruf: Dobri rezultati reforma u Srbiji ali ima još dosta posla

Fabrici i Ruf: Dobri rezultati reforma u Srbiji ali ima još dosta posla Foto: Beta / Miloš Miškov
Reforme u privredi Srbije donele su dobar napredak i omogućile joj da se "umereno nosi sa privredama na međunarodnom tržištu" rekao je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

 

On je na 11. godišnjoj konferenciji NALED-a "Siva knjiga 2019", rekao da mora još dosta da se radi na smanjivanju javnog duga, reformama državne uprave i javnih preduzeća, kao i na zapošljavanju žena i mladih.

"Da bi se podigao kapacitet privrede Srbije za evropsko tržište mora da se unapredi i obrazovanje i smanje parafiskalni nameti", kazao je Fabrici.

Istakao je da se Srbija posmatra i "kroz prozor koliko je spremna da prihvati pravne tekovine EU".

Ekonomska agenda, po njegovim rečima, "ide ruku pod ruku sa političkom" pa je neophodno obezbediti i nezavisno pravosuđe, slobodu medija, a među najvažnijim preporukama, kako je kazao, je uvođenje elektronskih javnih nabavki.

Fabrici je naveo da Srbija 67 odsto svog izvoza plasira na tržište EU, a da 72,3 odsto investicija u Srbiju dolazi iz EU.

"Svesni smo da su reforme složene i zato pružamo podršku Srbiji. Proteklih godina donirali smo milione evra", rekao je Fabrici.

Dodao je da je 2018. bila dobra godina za reforme, ali da mora i dalje da se unapređuje njihov kvalitet, a da se pri tome ne zanemari dužina vremena i pogodnost trenutka.

Foto: Beta / Miloš Miškov

Šef misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je da je Srbija postala bolje mesto za poslovanje jer je postigla makroekonomsku stabilnost, smanjila javni dug, a održava i nisku i stabilnu inflaciju, ima zdrav bankarski sistem i porast zapošljavanja i investicija.

"U poslednje tri godine, MMF se fokusirao na strukturne reforme u Srbiji zajedno sa NALED-om, na poslove smanjenja zaposlenih u javnoj upravi i smanjenje sive ekonomije", kazao je Ruf.

On je naveo da je "dosta urađeno ali da predstoji još mnogo posla jer Srbija mora da ima veći privredni rast da bi se pridružila EU".

Istakao je da je posebno neophodno unaprediti pravosuđe, zbog sigurnosti ugovora i sprovođenja odluka.

Ruf je ocenio i da je neophodno uraditi i poreske reforme kako bi se smanjilo opterećenje privrede.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,51 dinar Evro sutra 117,51 dinar

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,5180 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru ove godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

  Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

 • Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi

  Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji u mogućnosti su da povećaju svoju konkurentnost zahvaljujući novom programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) putem kojeg preduzeće mogu da realizuju ciljane investicije u kombinaciji sa podsticajnim sredstvima.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side