05.10.2018 Beograd

Evropska unija daje 255.000 evra za razvoj planova detaljne regulacije u Srbiji

Evropska unija daje 255.000 evra za razvoj planova detaljne regulacije u Srbiji Foto: Pixabay
Evropska unija će, kroz razvojni program EU PRO, sa 255.274 evra podržati izradu planova detaljne regulacije u 19 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije sa ciljem da se unaprede lokalni uslovi za privlačenje investicija, saopšteno je danas.

Na javni poziv koji je bio otvoren od 25. aprila do 11. juna 2018. godine konkurisalo je 28 projekata, od kojih je 19 odobreno za finansiranje.

Kao je saopštio program EU PRO, projekti predviđaju izradu planova detalje regulacije koji će obuhvatiti područja sa potencijalom za unapređenje ekonomskih aktivnosti, kao što su grinfild i braunfild lokacije, turistička područja i zaštićena prirodna i kulturna dobra.

U devet lokalnih samouprava, Dimitrovgradu, Kraljevu, Kučevu, Merošini, Pirotu, Rači, Raškoj, Topoli i Vlasotincu, projekti izrade planova detaljne regulacije se odnose na poboljšanje uslova i unapređenje javne infrastrukture u industrijskim, proizvodnim i komercijalnim zonama.

U Blacu, Čajetini, Surdulici, Velikoj Plani, Velikom Gradištu i Zaječaru odobreni projekti treba da doprinesu stvaranju uslova za razvoj turističkih područja, dok će projekti u Aranđelovcu, Leskovcu, Majdanpeku i Užicu omogućiti valorizaciju zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara.

Takođe, lokalne samouprave će kroz rad na izradi planova odgovoriti na dodatne zahteve koje je u skladu sa važećim zakonskim okvirom program EU PRO uveo kako bi se unapredio kvalitet i sprovodivost planova, među kojima je i obavezna izrada strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra. Cilj programa je da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 lokalnih samouprava.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side