Evropska komisija smanjila prognozu rasta u evrozoni za 2019. i 2020.
07.11.2019 Brisel

Evropska komisija smanjila prognozu rasta u evrozoni za 2019. i 2020.

Evropska komisija smanjila prognozu rasta u evrozoni za 2019. i 2020. Foto: Beta / AP
Evropska komisija revidirala je danas naniže svoja predviđanja privrednog rasta u 19 zemalja evrozone za 2019. i 2020. godinu zbog "mnogo nepovoljnijeg" spoljneg okruženja i očekuje da Evrposkoj uniji predstoji produžen period slabijeg rasta i vrlo slabe inflacije.

Brisel predviđa rast BDP-a u evrozoni od 1,1 odsto za 2019. godinu, umesto 1,2 odsto koliko je prognozirano letos, a 1,2 odsto za 2020. godinu, u odnosu na prethodnih 1,4 odsto.

U 2021. godini očekuje se da će privredni rast takođe biti 1,2 odsto.

Evropska komisija je navela da prerađivački sektor snosi najveći deo tereta od usporavanja privrednog rasta i da kao rezultat toga evropska privreda izgleda ide ka produženom periodu smanjenog rasta i smanjene inflacije.

Zbog usporavanja rasta Evropska centralna banka već je ponovo aktivirala svoj stimulativni program kupovine obveznica i ponovo smanjila kamatne stope u nadi da će labavija monetarna politika pomoći da se podstakne rast i da se inflacija vrati na ciljanih nešto ispod dva odsto.

Evropska komisija sumnja da će inflacija da se vrati na taj željeni nivo i očekuje da će porasti samo skromnih 1,3 odsto iduće godine sa 1,2 odsto 2019.

"Do sada je evropska privreda pokazala otpornost u jednom manje od povoljnog ekonomskog okruženja, ekonomski rast je nastavljen, otvaranje radnih mesta je snažno i domaća tražnja je jaka", rekao je podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

On je dodao da bi predstojeći period mogao da bude teži.

Ukazao je na period visoke neizvesnosti vezane za trgovinske sukobe, rast geopolitičkih tenzija, upornu slabost prerađivačkog sektora i Bregzit.

AP navodi da bi naredna dva meseca mogla biti presudna za privredu sveta zavisno od toka "trgovinskog rata" SAD-Kina i britanskog izlaska iz EU.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side