14.11.2018 Beograd

Evropska investiciona banka uložila 75 miliona evra u razvoj lokalne infrastrukture u Srbiji

Evropska investiciona banka uložila 75 miliona evra u razvoj lokalne infrastrukture u Srbiji Foto: Novi magazin / SA
Evropska investiciona banka (EIB) je u poslednjih pet do šest godina godina uložila ukupno 75 miliona evra u lokalnu infrastrukturu u Srbiji, a za projekte kulture u lokalnim samoupravama izdvojila je osam miliona evra u poslednjih par godina.


"EIB kao finansijska institucija ali i neprofitna organizacija EU bira pažljivo projekte u koje će ulagati, one koji su opravdani sa ekonomskog i stanovišta socijalnog i društvenog razvoja", rekla je novinarima u Kragujevcu šefica regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ona je navela da je ta banka poznata poznata po finansiranju izgradnje lokalne infrastrukture, puteva, železnica, bolnica, ali je veoma aktivna i u oblasti kulture koja je značajna za razvoj svakog društva.

Prema rečima Negre, posle finansiranja završetka Narodne biblioteke Srbije, u planu su izdvajanja i za Narodno pozorište u Leskovcu, muzej u Kruševcu kao i kulturni centri u Prokuplju i Pirotu.

Negre je, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Sem Fabriciom, obišla Legat akademika Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu, koji je izgrađen sredstvima grada Kragujevca i EIB.

"U Kragujevcu je uz podršku sredstava EIB u toku izgradnja nove škole i vrtića, sa Univerzitetom se završava Centar izvrsnosti, a završeni su i stanovi za mlade naučnike", rekla je Negre.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side