14.11.2018 Beograd

Evropska investiciona banka uložila 75 miliona evra u razvoj lokalne infrastrukture u Srbiji

Evropska investiciona banka uložila 75 miliona evra u razvoj lokalne infrastrukture u Srbiji Foto: Novi magazin / SA
Evropska investiciona banka (EIB) je u poslednjih pet do šest godina godina uložila ukupno 75 miliona evra u lokalnu infrastrukturu u Srbiji, a za projekte kulture u lokalnim samoupravama izdvojila je osam miliona evra u poslednjih par godina.


"EIB kao finansijska institucija ali i neprofitna organizacija EU bira pažljivo projekte u koje će ulagati, one koji su opravdani sa ekonomskog i stanovišta socijalnog i društvenog razvoja", rekla je novinarima u Kragujevcu šefica regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Ona je navela da je ta banka poznata poznata po finansiranju izgradnje lokalne infrastrukture, puteva, železnica, bolnica, ali je veoma aktivna i u oblasti kulture koja je značajna za razvoj svakog društva.

Prema rečima Negre, posle finansiranja završetka Narodne biblioteke Srbije, u planu su izdvajanja i za Narodno pozorište u Leskovcu, muzej u Kruševcu kao i kulturni centri u Prokuplju i Pirotu.

Negre je, zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Sem Fabriciom, obišla Legat akademika Nikole Koke Jankovića u Kragujevcu, koji je izgrađen sredstvima grada Kragujevca i EIB.

"U Kragujevcu je uz podršku sredstava EIB u toku izgradnja nove škole i vrtića, sa Univerzitetom se završava Centar izvrsnosti, a završeni su i stanovi za mlade naučnike", rekla je Negre.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Koka kola počela proces akvizicije srpske kompanije Bambi Koka kola počela proces akvizicije srpske kompanije Bambi

  Kompanija "Koka-kola" (Coca-cola) HBC AG počela je proces akvizicije vodeće domaće konditorske kompanije "Bambi" od fonda "Mid Europa Partners", a u vrednosti od 260 miliona evra, saopštila je danas "Koka-kola" HBC Srbija.

 • Evro danas 118,04 dinara Evro danas 118,04 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0471 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021. Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.

  Japanski proizvođač automobila Honda saopštio je danas da će 2021. godine zatvoriti svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji, što predstavlja pretnju za oko 3.600 zaposlenih.

 • Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš Novosti: Koka-Kola zainteresovana i za Knaz Miloš

  Direktor "Mojih brendova" Andrej Jovanović izjavio je da je kompanija Koka-Kola zainteresovana i za kupovinu "Knjaz Miloša", prenose današnje Večernje novosti.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side