Evropska centralna banka smanjila prognoze rasta za 2020.
12.12.2019 Frankfurt

Evropska centralna banka smanjila prognoze rasta za 2020.

Evropska centralna banka smanjila prognoze rasta za 2020. Foto: Beta, AP
Evropska centralna banka (ECB) smanjila je na 1,1 odsto prognozu rasta za 2020. u evrozoni, očekujući ipak da će rast privredne aktivnosti da se ubrza i dostigne 1,4 odsto 2022. godine, rekla je nova predsednica banke Kristin Lagard.

Inflacija će 2022. godine da poraste na 1,6 odsto, posle 1,1 odsto koliko se očekuje 2020, ali će i dalje ostati ispod cilja te institucije, od blizu dva odsto.

Za 2021. godinu ECB očekuje inflaciju od 1,4 odsto neznatno manju nego prilikom poslednjih procena objavljenih u septembru, dok prognoza rasta za 2021. ostaje nepromenjena u odnosu na septemparske prognoze i iznosi 1,4 odsto.

Kristin Lagard je ukazala na prve znake stabilizacije konjukture u evrozoni, koristeći formulaciju koja odražava oprezni optimizam, navodi Frans pres.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare gde govori o monetarnoj politici Lagard je ocenila da je evropska privreda i dalje pritisnuta nizom rizika, navodeći između ostalog protekcionističke tenzije.

"Međutim, ekonomski podaci koje beležimo, iako slabi, ukazuju na određenu stabilizaciju", rekla je ona.

"Rast tržišta rada i rast plata nastavljaju da podržavaju otpornost ekonomije u evrozoni", rekla je Lagard, koja je bivša predsednica Međunarodnog monetarnog fonda.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side