EU: 750 milijardi evra za oživljavanje privrede
27.05.2020 | 13:45h ► 14:12h Beograd

EU: 750 milijardi evra za oživljavanje privrede

EU: 750 milijardi evra za oživljavanje privrede Foto : Beta/AP/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je danas plan pomoći od 750 milijardi evra za podršku evropskoj privredi ugroženoj pandemijom koronavirusa.

Stvaranje ovog fonda, pored ostalih instrumenata za oživljavanje privrede, predstavlja "evropsku prekretnicu za suočavanje sa nezapamćenom krizom", prokomentarisao je evropski komesar za privredu Paolo Đentiloni na Tviteru.

Od tog novca, 500 milijardi treba da bude podeljeno u obliku subvencija, a ostatak kao pozajmice zemljama članicama, rekli su evropski izvori.

Ako bude prihvaćen, to će biti najveći stimulativni plan EU ikada do sada.

"Mi potencijalno vidimo radikalnu promenu u evropskoj makroekonomskoj politici... Ovo stvara važan presedan", prokomentarisao je danas kopredsednik grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Filip Lamber.

Nemačka je prošle sedmice iznenadila najavljujući s Francuskom radikalnu promenu doktrine: Pariz i Berlin su u zajedničkom predlogu podržali plan od 500 milijardi evra putem mehanizma za udruživanje evropskog duga, što je bila opcija kojoj se ranije Berlin protivio.

Međutim, biće veoma teško da se dobije jednoglasna podrška država članica, što je neophodno za budžet, ocenjuje Frans pres i podseća da one nisu uspele da se krajem februara dogovore o budžetu od oko 1.000 milijardi evra za period 2021-2027.

Plan Ursule Fon der Lajen biće spoj dve opcije, a ne preslikani francusko-nemački predlog koji su prošle nedelje izneli Angela Merkel i Emanuel Makron, rekao je jedan evropski izvor.

Ostaje da se finaliziraju detalji o visini tog fonda i uslovima za njegovo korišćenje.

Pošto novi evropski budžet stupa na snagu tek 2021. godine, potrebno je naći rešenje da već najesen budu dostupna finansijska sredstva za podršku privredama ugroženim recesijom.

Fond za oporavak od 750 milijardi evra (5,3 odsto BDP EU) biće odgovor na pad BDP koji se očekuje u 2020. od 7,4 odsto u poređenju sa padom od 4,3 odsto u 2009. koja je bila najgora godina ekonomske krize.

Predviđena sredstva daleko nadmašuju stimulanse koje je planirala Komisija u novembru 2008. Tada je predložen "Evropski plan ekonomskog oporavka" od 200 milijardi evra ili 1,5 odsto BDP EU.

Fond za oporavak Ursule fon der Lajen doći će na nacionalne stimulanse i paket za likvidnost EU od 540 milijardi evra.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.05.2020, 23:50h Srećko (2)

    Fala Bogu pa nismo u EU. Naprosto ne znam šta bi mi od toliki novci pa da nas još udari jedna velika gromada od evrića, a još pride znam da je naš vođa rekao, bilo u novine i televiziji, da kako god okreneš ima da bidnemo prvi u Evropi i ceo svet po nekom rastu, ali ja zaboraveo kakav li ono beše rast.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side