09.10.2017 Beograd

Erdogan u dvodnevnoj poseti Beogradu - ekonomija u fokusu

Erdogan u dvodnevnoj poseti Beogradu - ekonomija u fokusu Foto: Beta, AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže večeras u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Prema najama iz Beograda i Ankare, zvanični deo posete počinje u utorak, 10. oktobra. Erdogan će se odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković, a zajedno sa predsednikom Srbije trebalo bi da učestvuje i u radu poslovnog foruma.

Drugog dana posete, u sredu, 11. oktobra predviđena je poseta Novom Pazaru.

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U posetu Srbiji sa predsednikom Turske doputovaće i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Biće održan poslovni forum Srbija - Turska i potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa.

Po ranijim najavama do kraja godine biće otvorene dve fabrike turskih tekstilnih kompanija, u Lazarevcu i Lebanu, a postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji.

Robna razmena Srbije i Turske prošle godine je iznosila oko 900 miliona dplara, a procene su da će ove godine premašiti milijardu dolara. Od janura do avgusta ove godine Srbija je u Tursku izvezla robu u vrednosti 442 miliona evra, a uvezeno je za 284 miliona dolara.

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona evra, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i građevinskoj ndustriji.

Erdogan je poslednji put posetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side