09.10.2017 Beograd

Erdogan u dvodnevnoj poseti Beogradu - ekonomija u fokusu

Erdogan u dvodnevnoj poseti Beogradu - ekonomija u fokusu Foto: Beta, AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan stiže večeras u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati na srpsko-turskom poslovnom forumu i posetiti Novi Pazar.

Prema najama iz Beograda i Ankare, zvanični deo posete počinje u utorak, 10. oktobra. Erdogan će se odvojeno sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Skupštine Majom Gojković, a zajedno sa predsednikom Srbije trebalo bi da učestvuje i u radu poslovnog foruma.

Drugog dana posete, u sredu, 11. oktobra predviđena je poseta Novom Pazaru.

U fokusu posete biće ekonomska saradnja pri čemu je srpska strana najviše zainteresovana za privlačenje novih investicija iz Turske, a jedna od tema biće i energetika, odnosno gasovod Turski tok.

U posetu Srbiji sa predsednikom Turske doputovaće i 185 privrednika zainteresovanih da ulažu u Srbiji. Biće održan poslovni forum Srbija - Turska i potpisan novi Sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Proširenim Sporazum o slobodnoj trgovini Srbiji će biti omogućen bescarinski izvoz u Tursku suncokretovog ulja i sirovog suncokreta u određenim količinima, kao i goveđeg mesa.

Po ranijim najavama do kraja godine biće otvorene dve fabrike turskih tekstilnih kompanija, u Lazarevcu i Lebanu, a postoji interesovanje turskih kompanija i za izgradnju hotela, ulaganje u nekretnine i građevinski sektor u Srbiji.

Robna razmena Srbije i Turske prošle godine je iznosila oko 900 miliona dplara, a procene su da će ove godine premašiti milijardu dolara. Od janura do avgusta ove godine Srbija je u Tursku izvezla robu u vrednosti 442 miliona evra, a uvezeno je za 284 miliona dolara.

U Srbiji posluje više od 70 turskih kompanija koje su investirale oko 110 miliona evra, uglavnom u tekstilnoj, prehrambenoj i građevinskoj ndustriji.

Erdogan je poslednji put posetio Srbiju 2010, ali tada u svojstvu premijera Turske.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • OPEK i saveznici pristali na raspodelu udela u povećanju proizvodnje nafte OPEK i saveznici pristali na raspodelu udela u povećanju proizvodnje nafte

    Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i države proizvođači nafte koje nisu u tom kartelu saopštile su danas da su se saglasile da raspodele povećanu proizvodnju, dan nakon što je OPEK objavio da će povećati proizvodnju, što je korak koji bi trebalo da obuzda nedavni globalni rast cena energenata.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side