22.06.2018 London

Erbas zapretio napuštanjem Britanije

Erbas zapretio napuštanjem Britanije Foto: Wikipedia
Evropski proizvođač aviona Erbas (Airbus) zapretio je da će napustiti Veliku Britaniju ukoliko se ona odvoji od Evropske unije bez postignutog dogovora o budućim trgovinskim odnosima.

Kompanija koja zapošljava 14.000 ljudi na 25 lokacija u Velikoj Britaniji saopštila je da će preispitati svoje investicije u Velikoj Britaniji kao i svoj dugoročni boravak u zemlji ukoliko ne bude postignut trgovinski sporazum. 

Erbas je ovo naveo u proceni rizika vezanog za Bregzit objavljenoj noćas. Prema proceni u slučaju da nema postignutog sporazuma, odnosno ukoliko Britanija napusti i jedinstveno tržište i carinsku uniju bez dogovora o tranziciji to će izazvati "velike poremećaje" u britanskoj proizvodnji.

"Jednostavno rečeno taj scenario bez dogovora direktno preti budućnosti Erbasa u Velikoj Britaniji", rekao je Tom Vilijams direktor za operacije u odelenju civilne avijacije Erbasa, čije se reči navode u saopštenju.

Vilijams je rekao da će ;u svakom scenariju Bregzit imati jake negativne posledice za avio industriju u Velikoj Britaniji i posebno za Erbas, i da bi stoga bilo potrebno ubrzati mere za ublažavanje tih posledica.

Erbas je takođe naveo da je trenutno predložen prelazni dogovor između EU i Velike Britanije koji traje do kraja decembra 2020. suviše kratak da bi kompanija mogla da reorganizuje svoj lanac nabavki.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side