EPS: Poslujemo u skladu sa programom reogranizacije koji je usvojila Vlada
06.07.2016 | 16:10h ► 16:30h Beograd

EPS: Poslujemo u skladu sa programom reogranizacije koji je usvojila Vlada

EPS: Poslujemo u skladu sa programom reogranizacije koji je usvojila Vlada
Elektroprivreda Srbije (EPS) posluje u skladu sa programom reorganizacije koji je usvojila Vlada Srbije i ni u jednom trenutku nije odustala niti zaustavila reforme, saopštilo je danas to javno preduzeće.

EPS je, kako je navedeno, u prvom kvartalu ove godine imao dobit veću od 13 milijardi dinara, što je više nego što je bilo planirano, a od 2000. godine nije uzeo ni dinar iz budžeta već u budžet uplaćuje više od 67 milijardi dinara godišnje.

"Podaci koje je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji nezvanično objavio govore o Planu finansijske konsolidacije sa podacima iz 2014. i 2015. godine, a ne o novim podacima koji su im dostavljeni. Na zvaničnom sastanku sa Svetskom bankom tek treba da se analiziraju novi podaci Svetske banke, koje je  EPS danas dobio i eventualno koriguje postojeći model", ističe se u saopštenju.

Ukazano je da pri izradi finansijskih rezultata EPS-a eksperti Svetske banke nisu uzeli u obzir statusne promene koje su se dogodile u tom preduzežu tokom 2015. godine "što značajno utiče na rezultate".

EPS smatra da nisu tačni podaci Svetske banke koji se odnose na uvoz i izvoz električne energije i da su cene za komercijalne kupce koje su korišćene pri izradi analize znatno niže od cena koje EPS ostvaruje u 2016. godini.

Šef kancelarije Svestke banke u Srbiji Toni Verheijen je pre nekoliko dana ocenio da je potrebno preduzeti mere da se unapredi poslovanje EPS-a.

 

Na jesen rezultati opravdanosti izgradnje vetroparka u Kostolcu

Studija opravdanosti za izgradnju vetroparka u Kostolcu trebalo bi da bude završena u oktobru, rekao je Predrag Đorđević, glavni rukovodilac tog projekta u Sektoru Elektroprivrede Srbije (EPS) za ključne investicione projekte.

Đorđević je za kompanijski list "Energija" rekao da, nakon dokazivanja opravdanosti izgradnje i izrade generalnog projekta, sledi izrada tenderske dokumentacije za nabavku opreme i radova.

On je rekao da je do sada izabran lokalitet i mesto vetroturbina, sprovedena istraživanja i obavljeni proračuni kako bi vetropark bio efikasan što je sve bio proces koji je trajao godinama.

EPS je, kako je istakao, prihvatio princip preventivnog planiranja da bi se predupredio negativan uticaj na životnu sredinu, u ovom slučaju radi zaštite ptica i slepih miševa.

Studija je rađena po standardima Evropske unije, rekao je on.

Predviđeno je da vetropark bude 90 kilometara od Beograda, a potencijalni lokaliteti su napušteni rudarski objekti i spoljna odlagališta jalovine na prostoru Kostolačkog basena uglja.

Ukupna potencijalna površina vetroparka je oko 50 kvadratnih kilometara, dok su parcijalne površine konkretnih lokacija od 1,5 do 10 kvadratnih kilometara, piše "Energija".

Đorđević je rekao da su rezultati prethodne studije opravdanosti pokazali da je na ovom prostoru moguće izgraditi vetropark sa 20 turbina, ukupne instalisane snage od 50 do 60 megavata.

Dodao je da je radni vek vetoparka projektovan na 20 do 25 godina, i da karakteristike terena ukazuju na veoma povoljan odabir lokacije.

Projekat je svrstan na listu projekata koji se razvijaju u okviru pregovora vlada Srbije i Nemačke održanih o razvojnoj saradnji, održanih od 2011. do 2015. godine.

Do konačnog utvrđivanja načina finansiranja ima još dosta posla, rekao je Đorđević.

autor: VV izvor: Novi Magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side