24.12.2018 Beograd

EPS počeo da prodaje 'zelenu energiju'

EPS počeo da prodaje 'zelenu energiju' Foto: EPS
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) je počelo da prodaje "zelenu energiju" komercijalnim kupcima, a prvi veliki kupac u Srbiji s kojim je potpisan ugovor je Prokredit (ProCredit) banka, saopštio je danas EPS.

 

Dve kompanije potpisale su aneks ugovora kojim se toj banci izdaje sertifikovana garancija da će joj ubuduće biti isporučivana isključivo električna energija proizvedena u EPS-ovim hidroelektranama, odnosno kapacitetima koji koriste obnovljive izvore.

EPS trećinu proizvodnje realizuje u hidroelektranama, a u toku je izgradnja prvog vetroparka u Kostolcu, tako da će uskoro snaga vode biti pojačana i snagom vetra.

"EPS pokazuje da za nas nema stajanja i da smo spremni da ponudimo nov i jedinstven proizvod na tržištu električne energije u Srbiji – 'zelenu' energiju. I na taj način, EPS je spreman da stane rame uz rame sa velikim evropskim kompanijama", rekao je vršilac dućnosti direktoroa EPS-a Milorad Grčić.

On je istakao da se obnavljaju i modernizuju EPS-ove hidroelektrane koje proizvode jednu trećinu električne energije u Srbiji, a brzo će u funkciji biti i novi kapacitet koji koristi obnovljive izvore energije jer je u izgradnji vetropark u Kostolcu.

Foto: EPS

Ukupna snaga hidroelektrana u vlasništvu EPS-a je oko 2,9 gigavata. Plan je da se sertifikati dobiju za sve hidroelektrane i taj proces je u toku. Godišnja proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora u EPS-u je oko 10 milijardi kilovat sati.

Prokrediti banka je u saopštenju navela da po ulaganjima u zaštitu životne sredine već godinama predstavlja jednu od vodećih kompanija u Srbiji.

"Svojim klijentima smo dosad isplatili više od 200 miliona evra kredita za projekte koji doprinose uštedama energije i boljem očuvanju životne sredine. Takođe, zahvaljujući brojnim inovacijama koje smo uveli, Prokredit banka je smanjila svoju potrošnju električne energije za 25 odsto, dok je potrošnja toplotne energije umanjena za gotovo 30 odsto", kazao je član Izvršnog dbora banke Ivan Smiljković.

Kupci na garantovanom snabdevanju (kategorija domaćinstava) ne mogu da kupuju zelenu energiju, jer za sada ne postoji zakonska mogućnost.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske Škoda se za novu fabriku dvoumi oko Bugarske i Turske

    Najveći češki proizvođač automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, novu fabriku izgradiće ili u Turskoj ili u Bugarskoj, s tim da još nije jasno da li će novu fabriku koja će osim škodinih modela proizvoditi i druge modele koncerna Folksvagen voditi sama Škoda ili koncern.

  • Evro danas 117,96 dinara Evro danas 117,96 dinara

    Dinar je danas ostao gotovo nepromenjene vrednosti prema evru i zvanični srednji kurs je 117,9693 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva Radnike Fijata u Kragujevcu uznemirile vesti o produženju plaćenog odsustva

    Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) u Kragujevcu veoma su zabrinuti posle saznanja iz pojedinih medija da će menadžment kompanije od nadležnog Ministarstva uskoro da zatražiti saglasnost da još 95 dana budu na plaćenom odsustvu, pored zakonom dozvoljenih 45 dana, rečeno je danas Beti u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side