EP: Omogućiti Zapadnom Balkanu uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU
03.04.2020 Beograd

EP: Omogućiti Zapadnom Balkanu uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU

EP: Omogućiti Zapadnom Balkanu uvoz zaštitne i medicinske opreme iz EU Foto: Pixabay
Članovi Odbora Evropskog parlamenta (EP) za međunarodnu trgovinu pozvali su danas Evropsku komisiju da zemljama Zapadnog Balkana omogući da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme, bez prethodnog odobrenja država članica.

U pismu evropskom komesaru za trgovinu Filu Hoganu, članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu na čelu s predsedavajućim Berndom Langeom naveli su da uspeh EU u borbi protiv pandemije zavisi i od uspeha partnera Unije, posebno onih sa kojima deli granice, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

"Predlažemo da šest zemalja Zapadnog Balkana bude izuzeto iz odluke o prethodnoj autorizaciji i pozvano da se pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne opreme, kao i akcijama nabavke respiratora i druge medicinske opreme", stoji u pismu poslanika EP.

Članovi Odbora su ukazali da vitalni interesi i moralna odgovornost EU ne prestaju na njenim granicama i da u susedstvu postoje važni partneri kao što je Zapadni Balkan, koji su lancima snabdevanja povezani s Unijom i čije se potrebe moraju uvažiti, navodi se u saopštenju.

U pismu Hoganu su upozorili da će pandemija korona virusa ozbiljno uticati na zemlje u razvoju sa slabijim javnim zdravljem koje će još teže izdržati pritiske nego evropski sistemi, i da zbog toga, kako se navodi, mora biti izbegnuto da doneta mera negativno utiče na ekonomski najslabije države sveta i na njihove građane.

"U trenutku kada su ove odluke bukvalno pitanje života i smrti, moramo da osiguramo da se odluke o odobrenju izvoza donose brzo", apelovali su članovi Odbora EP za međunarodnu trgovinu.

Predsednik PKS i Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (КIF ZB6) Marko Čadež prošle nedelje je uputio apel predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i evropskim komesarima za trgovinu i proširenje, Filu Hoganu i Oliveru Varheiju, da Zapadni Balkan bude uključen u takozvani sistem "zelenih koridora" EU za transport i zajedničke nabavke medicinske i zaštitne opreme.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side