10.01.2018 Beograd

Ekonomisti smatraju da novac od koncesije beogradskog aerodroma ne sme da ode u potrošnju

Ekonomisti smatraju da novac od koncesije beogradskog aerodroma ne sme da ode u potrošnju Foto: prtscr ytb / Medija centar Beograd
Ekonomisti su danas ocenili da Vlada Srbije nikako ne sme da za potrošnju iskoristi oko 420 miliona evra, koliko će dobiti od koncesionara beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", već da taj novac upotrebi za investicije.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je danas na konferenciji za novinare povodom predstavljanja novog broja časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) da ne bi smela da se ponovi situacija iz 1996. godine kada je prodata kompanija Telekom Srbija i novac potrošen za kratkoročne potrebe.

"Taj novac koji se dobije od koncesionara treba investirati, ali je problem što država nema spremnih projekata", rekao je Stamenković.

Saradnik MAT-a Miladin Kovačević smatra da bi Vlada Srbije novcem od koncesije trebalo da formira garancijski fond za vreme kada se finansijske okolnosti u svetu pogoršaju i kada kamate na kredite više ne budu niske kao sada.

"Taj fond bi bio neka vrsta sigurnosti za vreme kada novčane pozajmice više neće biti jeftine", rekao je Kovačević.

Vlada Srbije je pre nekoliko dana objavila da je za koncesionara beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" izabrala francusku kompaniju Vensin erports koja je ponudila jednokratnu isplatu od 501 milion evra od čega će se 83 miliona isplatiti akcionarima a ostatak od 418 miliona pripada budžetu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side