Ekonomisti različito o opravdanosti prodaje Komercijalne banke NLB banci
27.02.2020 Beograd

Ekonomisti različito o opravdanosti prodaje Komercijalne banke NLB banci

Ekonomisti različito o opravdanosti prodaje Komercijalne banke NLB banci Foto: PrntScr / You Tube
Stručnjaci za ekonomiju i finansije nisu saglasni u oceni da li je prodaja Komercijalne banke opravdana ili je trebalo zadržati u državnom vlasništvu i uvesti profesionalno upravljanje, čime bi se isključili neformalni uticaji političkih i partijskih funkcionera.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je danas da je Komercijalnu banku trebalo prodati jer će Nova Ljubljanska banka (NLB) biti bolji vlasnik i od države Srbije i od države Slovenije.

On je za Betu rekao da je zadržavanje Komercijalne banke u većinskom državnom vlasništvu nosilo visok rizik da ona u poslovanju zbog uticaja političkih i partijskih funkcionera napravi gubitak koji bi se pokrivao novcem poreskih obveznika.

Predstavnici NLB banka banke potpisali su juče ugovor o kupovini 83,23 odsto akcija srpske Komercijalne banke za 387 miliona evra, plus kamata od dva odsto od 1. januara ove godine do završetka cele transakcije koja će kako se procenjuje trajati nekoliko meseci što će kupoprodajnu cenu povećati na oko 450 miliona evra.

Arsić je rekao da se rizik od neformalnog uticaja državnih i partijskih funkcionera na poslovanje Komercijalne banke ne bi smanjio ni profesionalnim upravljenjem jer država ima predstavnika u Nadzornom odboru, ona imenuje direktora, tako da ima mogućnost da formalno ili neformalano utiče na odluke banke, a ako bi se rukovodstavo suprostavilo partijskim i državnim funacinerima bilo bi lako smenjeno.

"Profesionalno upravljanje bankom, uz zadrzavanje državnog vlasnistva, je dobro rešenje u uređenim državama, ali to nije slučaj sa Srbijom, koja je daleko od dobro uređene zemlje", rekao je Arsić.

Dodao je da cena koja je postignuta verovatno odražava stvarnu vrednost banke jer je prodaja obavljena u otvorenom postupku i u kome su mogle da učestvuju banke sa solidnom reputacijom.

On je rekao da je trenutak prodaje povoljan za kupca jer sada ima dosta jeftinog kapitala i krediti za kupovinu mogu se dobiti po kamati od jedan odsto, ali i za prodavca jer je u situaciji da dobije bolju cenu.

Arsić je ocenio da je u tenderskoj proceduri kada je raspisivana prodaja trebalo precizirati uslove kako bi se javile banke sa boljom reputacijom od NLB, koja je pre nekoliko godina sanirana.

"Očekujem da će investicioni fondovi prodati svoj udeo u NLB banci nekoj od vodećih evropskih banaka jer je ona sada dovoljno velika da privuče njihovu pažnju, a to će u budućnosti poboljšati upravljanje bankom", rekao je Arsić.

Ekonomista Saša Đogović ocenio je da u normalnim ekonomskim i političkim prilikama u Srbiji ne bi trebalo prodavati Komercijalnu banku jer je mogla da nastavi poslovanje uz pofesionalno upravljanje.

"Međutim, u Srbiji ima mnogo produženih kabinetskih neviđivih i vidljivih ruku koje se mešaju u poslovanje zbog čega je opravdano da se banka proda", rekao je Đogović.

Dodao je da "pošto niko ne reaguje na kabinetske i partijske ruke upitno je kako bi ta banka mogla i dalje da posluje".

Na pitanje kako je moguće da se Komercijalna banka prodaje banci u kojoj država Slovenija ima 25 odsto vlasništva, on je rekao da su u Slovniji drugačiji uslovi koji podrazumavaju tržišnu utakmicu, a ne partokratsko mešanje u poslovanje banaka i da u toj državi nije u prvom planu lični i partijski interes kao u Srbiji.

"Vlada Srbije je na indirektan način priznala da je nesposobna da napravi odgovarajući ekonomski i politički sistem, a cena koja je dobijena u skladu je sa koruptivnim ambijentom koji postoji u Srbiji", rekao je Đogović.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra Ekonomske mere Vlade: Po glavi 100 evra

  Zašto bi bogati dobijali pomoć u vreme krize? Zar pola milijarde evra nije moglo da se podeli korisnicima socijalne pomoći ili nezaposlenima? Hoće li svi koji otpuste radnike biti kažnjeni tako što neće imati pravo ni na kakvu pomoć države? Kako da obavežete nekoga ko nema nikakav prihod da zadrži zaposlene?

 • Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca Mihajlović: Кamioni u tranzitu od danas bez policijske pratnje, roba će stizati brže do kupaca

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je od danas ukinuta policijska pratnja kamionima u tranzitu kroz Srbiju, što će omogućiti brži prevoz robe do krajnjih kupaca.

 • Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana Kopač: EU razmatra taksu na emisije ugljenika sa Zapadnog Balkana

  Članice Energetske zajednice (EZ) proteklh godina su preuzimale ključne pravne tekovine EU u energetici ali je Unija u poslednje dve godine intenzivirala politiku dekarbonizacije a ugovorne strane EZ nisu uhvatile korak, ocenio je direktor Sekretarijata EZ Janez Kopač i upozorio na moguće uvođenje takse na CO2 članicama EZ.

 • Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni Radna prava u vreme korone: Prekobrojni i prezaposleni

  Pandemija virusa COVID-19 ostavlja posledice na sav radni svet, pošto su neke delatnosti, poput zdravstva, trgovine i komunalnih službi, uz policiju i vojsku, naprosto prezaposlene, a druge, suprotno, dišu na škrge jer niko ne traži njihove proizvode i usluge. Kriza je ugrozila i pravo na rad, pa je pitanje ko i kako može pomoći zaposlenima koji ostaju bez posla i prihoda.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side