16.08.2018 Beograd

Ekonomisti: Procena o rastu BDP od četiri odsto realna, penzije bi mogle da rastu šest-sedam odsto

Ekonomisti: Procena o rastu BDP od četiri odsto realna, penzije bi mogle da rastu šest-sedam odsto Foto: Novi Magazin / SA
Nova procena Narodne banke Srbije (NBS) o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine od četiri odsto je realna, a penzije bi mogle da rastu oko šest -sedam odsto, rekli su danas ekonomisti Beti.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da je rast BDP od četiri odsto pokazala projekcija koju je napravio još pre godinu dana.

"Dobri ekonomski rezultati, koji su postignuti u prvoj polovini godine, potvrđuju da će rast BDP biti četiri ili preko četiri odsto čak i ako oni budu slabiji u drugoj polovini godine", rekao je Arsić.

Arsić je na pitanje da li takav rast BDP-a omogućava povećanje penzija već u novembru od devet odsto, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da nije jasno da li će biti jednako povećanje za sve penzionere ili različite povišice, s tim što bi devet odsto bilo najmanja.

"Ako se mislilo na povećanje penzija od devet odsto za sve to bi bilo više nego što dopušta nominalni rast BDP-a u sledećoj godini", rekao je Arsić.

Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta istakao je da je procena o rastu BDP-a od četiri odsto realna i da će se možda malo i premašiti.

"Rast BDP-a zasnovan je na rastu građevinarstva od oko 25 odsto, industrije, poljoprivrede i usluga", rekao je Nikolić.

Ocenio je da rast penzija treba da bude u skladu sa rastom BDP i inflacije, a to bi bilo oko šest-sedam odsto, što je prihvatljivo za Međunarodni monetarni fond (MMF) sa kojim Srbija ima aranžman, savetodavnog karaktera.

Svako veće povećanje penzija je, prema njegovim rečima, "stvar dogovora Vlade i MMF-a".

Ekonomista Dragovan Milićević rekao je da je "bliži proceni Svetske banke o rastu BDP ove godine od 3,5 odsto, ali i ako bude četiri odsto to nije spektakularno i običan svet neće osetiti".

"Srbija je godinama imala realni pad BDP-a, a da bi građani osetili boljitak kroz plate i penzije potrebno je da BDP nekoliko godina raste po stopi od pet - šest odsto", rekao je Milićević.

Dodao je da najava o povećanju penzija od novembra znači i to da će se tada sagledati stanje u budžetu.

"Postoji prostor za povećanje penzija, ali ne veliki", ocenio je Milićević.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor Kineska kompanija Ziđin zvanično preuzela RTB Bor

    Kineska kompanija Ziđin danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju.

  • Evro danas 118,44 dinara Evro danas 118,44 dinara

    Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,4426 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Evro sutra 118,43 din Evro sutra 118,43 din

    Dinar će u sredu neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,4337 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side