10.10.2018 Beograd

Ekonomisti: Petrohemijski kompleks Srbije ne treba olako ugasiti

Ekonomisti: Petrohemijski kompleks Srbije ne treba olako ugasiti Foto: Pixabay
Ne treba olako ugasiti tri fabrike petrohemijskog kompleksa Srbije - HIP Azotaru i Petrohemiju iz Pančeva, i Metanolsko-sirćetni kompleks iz Kikinde, već im treba tražiti kupca u svetu, što praktikuju sve zemlje, rekao je danas profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče, tokom posete Kazahstanu, rekao da će se boriti, i da će rešiti pitanje Petrohemije, "kao što je rešen problem sa Železarom, RTB Borom, i PKB-om".

Petrohemiju, rekao je Vučić, "mogu da kupe Kazahstanci, Rusi ili Azerbejdžanci koji imaju nafte i nemaju i problem sa gasom, jer 12 odsto sirovina fabrike čini gas".

"Ne vidim ništa neuobičajeno u tome da se te fabrike nude na prodaju u direktnim susretima predstavnika naše vlasti sa političarima drugih zemalja. Barak Obama je kao predsednik Amerike posredovao u prodaji Boingovih aviona saudijskom kralju za 26 milijardi dolara i niko to nije ocenio kao lošu stvar", rekao je Savić.

Savić je podsetio da je još 2001. godine slovenački ekonomista Jože Mencinger na skupu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu upozorio da sa privatizacijom ne treba žuriti i da ne treba olako posezati za gašenjem fabrika, jer to stvara i socijalne probleme, a uz to se nove fabrike teško otvaraju.

"HIP Azotara je važna za srpsku poljoprivredu jer je proizvodila mineralno đubrivo i ne treba je se odreći ni sada kada je u stečaju, već pokušati da se tehnološke celine konzerviraju i sačekaju bolje vreme", rekao je Savić.

Petrohemija, o njegovim rečima, sada pozitivno posluje zahvaljujući niskoj ceni nafte, ali ona poskupljuje, što će opet stvoriti probleme u poslovanju.

"Proizvodi Petrohemije se izvoze u Evropu koja nije zainteresovana da kupi fabriku prljave tehnologije, posebno ne i jer je zastarela, a nema mogućnosti da se zameni novijom", rekao je Savić.

Dodao je da je MSK u boljoj situaciji od ostale dve fabrike petrohemijskog kompleksa jer ima "mlađu" tehnologiju.

"Ako se olako posegne za zatvaranjem fabrika, to će proizvesti socijalne probleme jer gde zaposliti ljude koji nisu obučeni za visoke tehnologije", rekao je Savić.

Ocenio je da Srbiju ne treba pretvoriti ni u samo poljoprivrednu zemlju i proizvođača sirovina, jer sve zemlje koje imaju takvu politiku, spadaju u red najsiromašnijih.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je da odluku o domaćem petrohemijskom kompleksu treba doneti tek posle temeljne analize stanja u njima i na svetskom tržištu.

"Te fabrike koriste kao sirovine gas i naftu čije cene fluktuiraju na svetskom tržištu i zato male kompanije teško opstaju u tom sektoru, ali to ipak ne znači da ih treba zatvoriti pre no što se uradi studija", rekao je Kovačević.

Dodao je da je problem domaće vlasti što sve rešava političkim odlukama i netransparentno.

Fabrike petrohemijskog kompleksa su nekoliko puta nuđene na prodaju, ali se niko nije javio, a HIP Azotara je od 10. septembra ove godine u stečaju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Šest izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke

    Šest izjava o zainteresovanosti dostavljeno je blagovremeno i sadrži svu dokumentaciju predviđenu javnim pozivom za kupovinu akcija u vlasništvu Srbije u Komercijalnoj banci a.d. Beograd, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

  • Evro sutra 117,93 din Evro sutra 117,93 din

    Dinar će u četvrtak imati gotovo istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs biće 117,9392 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Centralna banka je danas na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne oscilacije kursa.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side