15.04.2019 Beograd

EIB i Vlada Sebije potpisale ugovor o 22 miliona evra kredita za projekte u nerazvijenim opštinama

EIB i Vlada Sebije potpisale ugovor o 22 miliona evra kredita za projekte u nerazvijenim opštinama Foto: Beta / Milan Obradović
Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su danas ugovor o kreditu, vrednom 22 miliona evra, za finansiranje infrastrukturnih projekata u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

Ugovor su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini.

Mali je kazao da je aranžman namenjen realizaciji projekta "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" koji pokreću Vlada Srbije, EIB i Misija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a čija je ukupna vrednost 30 miliona evra.

"EIB obezbeđuje 22 miliona evra pod povoljnim uslovima, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta lokalnih samouprava, Vlade Srbije i od donatora", kazao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, radi se o najpovoljnijem kreditnom aranžmanu, jer će se kamatna stopa definisati u trenutku povlačenja novca, odnosno da li će biti fiksna ili varijabilna, i to u zavisnosti od toga šta Srbija bude želela.

Dodao je da "kamatne stope i nema, jer se radi o EIB".

"Mi ćemo gledati da pokrijemo nihove troškove povlačenja novca. Za Klinički centar to je na primer bilo 0,6 odsto" kazao je Mali.

On je naglasio da "povoljnije i jeftinije ne može". 

"Novac će moći da iskoristi oko 40 opština u naredne četiri godine, a biće usmeren ka poboljšanju infrastrukture, odnosno sređivanju domova kulture, vrtića, sportskih terena, parkova, pešačkih zona, objekata lokalnih komunalnih preduzeća i sedišta opština, uvođenju sistema video nadzora, led rasvete", kazao je on.

Mali je naglasio da je cilj programa da se poboljšaju uslovi života i kvalitet lokalne infrastrukture, kako bi se obezbedio ravnomeran regionalni razvoj. 

On je ocenio da će projekat doprineti da te lokalne samouprave budu privlačnije stranim investitorima, navodeći da, "što je lokalna samouprava bolja i efikasnija, to je veća verovatnoća da će doći investitori".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić naveo je da će za podršku kroz program moći da konkurišu opštine iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, kakvih je u Srbiji 90, a posebno one koje su se suočavale sa migrantskom krizom, poplavama ili drugim prirodnim katastrofama.

Kako je precizirao, opštine koje budu želele da konkurišu, moraće da učestvuju sa najmanje 15 odsto od potrebnih sredstava za projekat.

Ružić je ocenio i da će program značiti dodatnu podršku lokalnim samoupravama koje su se angažovale da dobiju sredstva za razne projekte.

"Iz Fonda za lokalni razvoj, na primer, prošle godine je za podršku lokalnim samoupravama bilo izdvojeno 320 miliona dinara, ove godine 500 miliona, ali je prijavljeno projekata čija je ukupna vrednost veća od 2,3 milijarde dinara", kazao je Ružić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se kroz projekat pokazuju zajedniči napori da se pruži nova mogućnost za ekonomski razvoj opština sa najvećim potrebama.

"To je investicioni zamajac za lokalne samouprave koje treba da budu pokretač razvoja zemlje, koje su i glavni nosioci aktivnosti u pristupanju zemlje EU, jer najveći deo propisa koje Srbija treba da uskladi sa EU, mora da se sprovode na lokalu", kazao je Fabrici. 

Istakao je da se ekonomska otpornost ne koncentriše samo u najvećim gradovima, već je treba proširiti na čitavu zemlju.

Šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini kazao je da su, u okviru strategije za proširenje na Zapadni Balkan, ciljevi da se podrži Vlada Srbije u njenim nastojanjima da uđe u Uniju.

On je naglasio da je EIB za projekat "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" izdvojio 75 odsto njegove vrednosti, što je prvi put da se u Srbiji odvoji novac za toliki udeo od ukupnog troška projekta.

Rivelini je objasnio da EIB nikada ne finansira više od 50 odsto ukupnog troška u nekom projektu, ali je sada napravljen izuzetak u dogovoru sa UNDP i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.04.2019, 18:38h miro

  ja bih sav taj novac dodelio beogradu njima je najpotrebniji-da kupe jos jednu magnetnu rezonancu-ostatak srbije neka se slika foto aparatom

Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

 • Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra

  Novi investicioni ciklus u Srbiji, vredan više od 10 milijardi evra, obuhvatiće projekte u železničkoj, drumskoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi, ali i druge oblasti, pre svega poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, gde je danas učestvovao na Blumbergovom "Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini" i tom prilikom govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side