EIB i Vlada Sebije potpisale ugovor o 22 miliona evra kredita za projekte u nerazvijenim opštinama
15.04.2019 Beograd

EIB i Vlada Sebije potpisale ugovor o 22 miliona evra kredita za projekte u nerazvijenim opštinama

EIB i Vlada Sebije potpisale ugovor o 22 miliona evra kredita za projekte u nerazvijenim opštinama Foto: Beta / Milan Obradović
Vlada Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) potpisale su danas ugovor o kreditu, vrednom 22 miliona evra, za finansiranje infrastrukturnih projekata u najnerazvijenijim opštinama u Srbiji.

Ugovor su potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini.

Mali je kazao da je aranžman namenjen realizaciji projekta "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" koji pokreću Vlada Srbije, EIB i Misija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a čija je ukupna vrednost 30 miliona evra.

"EIB obezbeđuje 22 miliona evra pod povoljnim uslovima, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz budžeta lokalnih samouprava, Vlade Srbije i od donatora", kazao je ministar finansija.

Prema njegovim rečima, radi se o najpovoljnijem kreditnom aranžmanu, jer će se kamatna stopa definisati u trenutku povlačenja novca, odnosno da li će biti fiksna ili varijabilna, i to u zavisnosti od toga šta Srbija bude želela.

Dodao je da "kamatne stope i nema, jer se radi o EIB".

"Mi ćemo gledati da pokrijemo nihove troškove povlačenja novca. Za Klinički centar to je na primer bilo 0,6 odsto" kazao je Mali.

On je naglasio da "povoljnije i jeftinije ne može". 

"Novac će moći da iskoristi oko 40 opština u naredne četiri godine, a biće usmeren ka poboljšanju infrastrukture, odnosno sređivanju domova kulture, vrtića, sportskih terena, parkova, pešačkih zona, objekata lokalnih komunalnih preduzeća i sedišta opština, uvođenju sistema video nadzora, led rasvete", kazao je on.

Mali je naglasio da je cilj programa da se poboljšaju uslovi života i kvalitet lokalne infrastrukture, kako bi se obezbedio ravnomeran regionalni razvoj. 

On je ocenio da će projekat doprineti da te lokalne samouprave budu privlačnije stranim investitorima, navodeći da, "što je lokalna samouprava bolja i efikasnija, to je veća verovatnoća da će doći investitori".

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić naveo je da će za podršku kroz program moći da konkurišu opštine iz treće i četvrte kategorije razvijenosti, kakvih je u Srbiji 90, a posebno one koje su se suočavale sa migrantskom krizom, poplavama ili drugim prirodnim katastrofama.

Kako je precizirao, opštine koje budu želele da konkurišu, moraće da učestvuju sa najmanje 15 odsto od potrebnih sredstava za projekat.

Ružić je ocenio i da će program značiti dodatnu podršku lokalnim samoupravama koje su se angažovale da dobiju sredstva za razne projekte.

"Iz Fonda za lokalni razvoj, na primer, prošle godine je za podršku lokalnim samoupravama bilo izdvojeno 320 miliona dinara, ove godine 500 miliona, ali je prijavljeno projekata čija je ukupna vrednost veća od 2,3 milijarde dinara", kazao je Ružić.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da se kroz projekat pokazuju zajedniči napori da se pruži nova mogućnost za ekonomski razvoj opština sa najvećim potrebama.

"To je investicioni zamajac za lokalne samouprave koje treba da budu pokretač razvoja zemlje, koje su i glavni nosioci aktivnosti u pristupanju zemlje EU, jer najveći deo propisa koje Srbija treba da uskladi sa EU, mora da se sprovode na lokalu", kazao je Fabrici. 

Istakao je da se ekonomska otpornost ne koncentriše samo u najvećim gradovima, već je treba proširiti na čitavu zemlju.

Šef divizije EIB za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini kazao je da su, u okviru strategije za proširenje na Zapadni Balkan, ciljevi da se podrži Vlada Srbije u njenim nastojanjima da uđe u Uniju.

On je naglasio da je EIB za projekat "Partnerstvo za program lokalnog razvoja" izdvojio 75 odsto njegove vrednosti, što je prvi put da se u Srbiji odvoji novac za toliki udeo od ukupnog troška projekta.

Rivelini je objasnio da EIB nikada ne finansira više od 50 odsto ukupnog troška u nekom projektu, ali je sada napravljen izuzetak u dogovoru sa UNDP i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 15.04.2019, 18:38h miro

  ja bih sav taj novac dodelio beogradu njima je najpotrebniji-da kupe jos jednu magnetnu rezonancu-ostatak srbije neka se slika foto aparatom

Pročitajte i...
 • Koronavirus bi mogao da zapečati sudbinu Erbasovog diva A380 Koronavirus bi mogao da zapečati sudbinu Erbasovog diva A380

  Pandemija koronavirusa mogla bi da ubrza konačno prizemljenje Erbasovog giganta A380, najvećeg dvospratnog aviona na svetu koji u trenutku kada se avioprevoznici bore da prežive dramatičan pad potražnje i smanjen broj letova, postaje skupi anahronizam, piše briselski portal EURAKTIV.

 • Akcionarima NIS-a biće podeljene dividene u ukupnom iznosu od 4,4 milijarde dinara Akcionarima NIS-a biće podeljene dividene u ukupnom iznosu od 4,4 milijarde dinara

  Akcionarima Nafte industrije Srbije (NIS) biće isplaćene dividente u ukupnom isznosu od oko 4,4 milijarde dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti kompanije u 2019. godini koja je iznosila 17,7 milijardi dinara, saopštio je danas NIS.

 • Demostat: Fruškogorski koridor možda tek za tri godine Demostat: Fruškogorski koridor možda tek za tri godine

  Nadležni u Srbiji najavljivali su da bi komercijalni ugovor za izgradnju puta Novi Sad - Ruma, takozvanog Fruškogorskog koridora, sa kineskim partnerima mogao da bude potpisan najkasnije do proleća ove godine, ali to se ipak nije ostvarilo a stručna javnost navodi da bi radovi na izgradnji te saobraćajnice najranije mogli da budu završeni tek za tri godine, piše Demostat.

 • Epidemija nije oborila cene stanova u Nišu Epidemija nije oborila cene stanova u Nišu

  Epidemija koronavirusa, prema informacijama agenata za prodaju nekretnina, nije uticala na cene nekretnina u Nišu, ali jeste na njihov promet.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side