Efektiva najavila protest građana zaduženih u CHF sutra ispred Vlade
14.04.2019 Beograd

Efektiva najavila protest građana zaduženih u CHF sutra ispred Vlade

Efektiva najavila protest građana zaduženih u CHF sutra ispred Vlade Foto: Beta / HINA / Velimir Ilić
Udruženje za zaštitu potrošača Efektiva organizovaće sutra u 14 časova ispred Vlade Srbije protest građana zaduženih kreditima u švajcarskim francima kako bi zahtevali da se privremeno odloži donošenje Leks specijalisa dok se Vrhovni kasacioni sud (VKS) u potpunosti ne izjasni o prirodi tih kredita.

Efektiva je u saopštenju navela bi donošenje Leks specijalisa imalo više smisla tek nakon što Vrhovni kasacioni sud iznese celovit stav o kreditima u švajcarskim francima, odnosno o mogućnosti raskida ugovora o kreditiranju, jer bi u suprotnom korisnici tih kredita mogli biti oštećeni.

"Pravna posledica raskida ugovora zbog promenjenih okolnosti je dinarska restitucija, odnosno povraćaj primljenih dinarskih iznosa obema ugovornim stranama, pa zatim tzv 'prebijanje', nakon čega bi većina korisnika kredita bila u pretplati, ili bi banci dugovala 10-20 odsto sadašnjeg duga", navodi se u saopštenju.

Po navodima Efektive, donošenjem zakona kojim bi banke korisnicima, uz dotiranje države, otpisale 40 odsto trenutnog duga, "išlo bi na korist samo bankama, koje bi manje 'izgubile', a pritom bi dobile i oko 80 miliona evra iz budžeta".

U slučaju da Vlada ipak odluči da proces ubrza i donese zakon, Efektiva insistira da on striktno poštuje dosadašnje mišljenje VKS i omogući konverziju tih kredita u evro, po paritetu od početka otplate, kao i da primena zakona bude slobodni izbor svakog korisnika kredita, kako bi oni koji već vode sporove, ili planiraju da u njih uđu, postupke mogli da sprovedu do kraja.

Na sutrašnjem protestu govoriće profesor prava i korisnik kredita u švajcarskim kreditima Dijana Marković Bajalović, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i predsednik udruženja Republička unija potrošača Denis Perinčić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side