24.09.2018 Priština

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno Foto: Wikipedia
Dve trećine stanovništva na Kosovu radno je sposobno, a od toga 28,5 odsto je nezaposleno, podaci su Agencije za statistiku Kosova (ASK).

U radno sposobno stanovništvo, Agencija za statistiku navodi osobe starosti od 15 do 64 godine.

Anketa koja se odnosi na drugi period 2018. obuhvatila je 598 popisnih krugova teritoriji Kosova, anketirana su 3.426 domaćinstva koja su izabrana metodom slučajnog uzorka iz okvira popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine.

Zaposlenost je veća kod muškaraca - 44,8 odsto, dok je kod žena 12 odsto.

Žene su zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite 52,8 odsto, dok su muškarci uglavnom zaposleni u sektorima trgovine, građevinarstva i proizvodnje 41,5 odsto.

Ekonomski sektori sa najvećom stopom zaposlenosti i dalje su trgovina sa 16,8 odsto, obrazovanje sa 11,7 odsto, građevinarstvo sa 11,6 odsto i proizvodnja sa 9,5 odsto.

Nešto više od 20 odsto zaposlenih imaju stalni radni ugovor za njihov glavni posao, dok 79,6 odsto imaju privremene radne ugovore.

Nezaposlenost je izraženija kod žena 30,6 odsto, u odnosu na muškarce, kojih je bez posla 29,1 odsto. Izraženija stopa nezaposlenosti je kod starosnih grupa od 15 do 24 godina.

Kako je saopšteno, metodologija i standardi koji su primenjeni u ovoj analizi su usklađeni sa preporukama Eurostata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Koka kola počela proces akvizicije srpske kompanije Bambi Koka kola počela proces akvizicije srpske kompanije Bambi

  Kompanija "Koka-kola" (Coca-cola) HBC AG počela je proces akvizicije vodeće domaće konditorske kompanije "Bambi" od fonda "Mid Europa Partners", a u vrednosti od 260 miliona evra, saopštila je danas "Koka-kola" HBC Srbija.

 • Mihajlović: Ulažemo pet milijardi u infrastrukturu Srbije Mihajlović: Ulažemo pet milijardi u infrastrukturu Srbije

  U novom investicionom ciklusu u infrastrukturne projekte u drumskom i železničkom saobraćaju uložićemo pet milijardi evra, rekla je danas ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

 • Evro danas 118,04 dinara Evro danas 118,04 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 118,0471 dinara za jedan evro, što je najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021. Honda zatvara fabriku u Britaniji 2021.

  Japanski proizvođač automobila Honda saopštio je danas da će 2021. godine zatvoriti svoju fabriku u Svindonu u Velikoj Britaniji, što predstavlja pretnju za oko 3.600 zaposlenih.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side