24.09.2018 Priština

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno Foto: Wikipedia
Dve trećine stanovništva na Kosovu radno je sposobno, a od toga 28,5 odsto je nezaposleno, podaci su Agencije za statistiku Kosova (ASK).

U radno sposobno stanovništvo, Agencija za statistiku navodi osobe starosti od 15 do 64 godine.

Anketa koja se odnosi na drugi period 2018. obuhvatila je 598 popisnih krugova teritoriji Kosova, anketirana su 3.426 domaćinstva koja su izabrana metodom slučajnog uzorka iz okvira popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine.

Zaposlenost je veća kod muškaraca - 44,8 odsto, dok je kod žena 12 odsto.

Žene su zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite 52,8 odsto, dok su muškarci uglavnom zaposleni u sektorima trgovine, građevinarstva i proizvodnje 41,5 odsto.

Ekonomski sektori sa najvećom stopom zaposlenosti i dalje su trgovina sa 16,8 odsto, obrazovanje sa 11,7 odsto, građevinarstvo sa 11,6 odsto i proizvodnja sa 9,5 odsto.

Nešto više od 20 odsto zaposlenih imaju stalni radni ugovor za njihov glavni posao, dok 79,6 odsto imaju privremene radne ugovore.

Nezaposlenost je izraženija kod žena 30,6 odsto, u odnosu na muškarce, kojih je bez posla 29,1 odsto. Izraženija stopa nezaposlenosti je kod starosnih grupa od 15 do 24 godina.

Kako je saopšteno, metodologija i standardi koji su primenjeni u ovoj analizi su usklađeni sa preporukama Eurostata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj Direktorka EBRD za zapadni Balkan: Regionu treba brži razvoj

  Zemljama zapadnog Balkana trebalo bi skoro dva veka da dostignu prosečan nivo prihoda u EU, ako bi napredovale niskim prosečnim stopama rasta, ukazala je Žužana Hargitaj, direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan sa sedištem u Srbiji.

 • Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu Svetski ekonomski forum: Kvalitet puteva u Srbiji i BiH najgori u regionu

  Statistika Svetskog ekonomskog foruma u poslednjih osam godina jasno pokazuje da je Srbija, kada je reč o kvalitetu putne mreže, najlošije rangirana od svih država u regionu, s izuzetkom Bosne i Hercegovine, preneo je "Danas".

 • Evro danas 117,92 dinara Evro danas 117,92 dinara

  Vrednost dinara prema evru danas je gotovo nepromenjena i zvanični srednji kurs je 117,9230 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene Insajder: Imovina PKB prodata ispod svake cene

  Kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Al Dahra kupila je u oktobru 2018. godine imovinu PKB korporacije za oko 121 milion evra, iako je njena knjigovodstvena vrednost bila 227 miliona evra, preneo je danas portal Insajder.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side