24.09.2018 Priština

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno

Dve trećine stanovništva na Kosovu radno sposobno od toga 28,5 odsto nezaposleno Foto: Wikipedia
Dve trećine stanovništva na Kosovu radno je sposobno, a od toga 28,5 odsto je nezaposleno, podaci su Agencije za statistiku Kosova (ASK).

U radno sposobno stanovništvo, Agencija za statistiku navodi osobe starosti od 15 do 64 godine.

Anketa koja se odnosi na drugi period 2018. obuhvatila je 598 popisnih krugova teritoriji Kosova, anketirana su 3.426 domaćinstva koja su izabrana metodom slučajnog uzorka iz okvira popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2011. godine.

Zaposlenost je veća kod muškaraca - 44,8 odsto, dok je kod žena 12 odsto.

Žene su zaposlene uglavnom u sektorima obrazovanja, trgovine i zdravstvene zaštite 52,8 odsto, dok su muškarci uglavnom zaposleni u sektorima trgovine, građevinarstva i proizvodnje 41,5 odsto.

Ekonomski sektori sa najvećom stopom zaposlenosti i dalje su trgovina sa 16,8 odsto, obrazovanje sa 11,7 odsto, građevinarstvo sa 11,6 odsto i proizvodnja sa 9,5 odsto.

Nešto više od 20 odsto zaposlenih imaju stalni radni ugovor za njihov glavni posao, dok 79,6 odsto imaju privremene radne ugovore.

Nezaposlenost je izraženija kod žena 30,6 odsto, u odnosu na muškarce, kojih je bez posla 29,1 odsto. Izraženija stopa nezaposlenosti je kod starosnih grupa od 15 do 24 godina.

Kako je saopšteno, metodologija i standardi koji su primenjeni u ovoj analizi su usklađeni sa preporukama Eurostata.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja NBS: Pušten u rad sistem za instant plaćanja

  Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je danas u Srbiji počeo sa radom sistem za instant plaćanja, koji će raditi neprekidno i omogućavati prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

 • Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad Ponovo produžen tender za prodaju Luke Novi Sad

  Ministarstvo privrede Srbije danas je ponovo produžilo rok za dostavljanje ponuda na tender za prodaju 99,4 odsto akcija Luke Novi Sad po početnoj ceni od oko 15,98 miliona evra.

 • U Srbiji sve manje domaćih banaka U Srbiji sve manje domaćih banaka

  Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mesecima biće znatno promenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

 • Evro danas 118,48 dinara Evro danas 118,48 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,4887 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side