12.02.2018 Zagreb

Dogovoreno potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb

Dogovoreno potpisivanje protokola o rekonstrukciji pruge Beograd-Zagreb Foto: Beta / HINA / Tomislav Pavlek
Rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Zagreb danas su u Zagrebu razmotrili ministri infrastrukture Srbije i Hrvatske, Zorana Mihajlović i Oleg Butković.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva Srbije, Mihajlović koja tokom zvanične posete prati predsednika Srbije Aleksnadra Vučića, i Butković su se dogovorili da se u narednih desetak dana ponovo sastanu i potpišu protokol o saradnji na tom projektu, o čijem okviru su se danas saglasili.

Mihajlović i Butković su saglasni da Srbija i Hrvatska zajednički zatraže novac Evropske unije za rekonstrukciju železničke pruge Zagreb-Beograd.

Pruga od Beograda do Zagreba od 412 kilometra je deo "Evropskog koridora 10". U Srbiji se planira rekonstrukcija oba koloseka od Golubinaca do Šida, odnosno do granice sa Hrvatskom, i modernizacija deonice Ruma-Šid. Vrednost tih radova je 250 milona evra.

 

Vučić: Svaka saradnja vodi smirivanju tenzija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u razgovoru s predsednikom hrvatskog Sabora Gordanom Jandrokovićem da dve zemlje imaju dovoljno nerešenih pitanja iz prošlosti, zbog čega je mnogo važnije gledati u budućnost.

Predsednik Srbije je ocenio da će svaka vrsta saradnje dve zemlje voditi smirivanju tenzija, saopštio je kabinet predsednika Srbije

"Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sredjivanju pruge Beograd - Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina – najvažnija saobraćajnica u regionu", rekao je Vučić.

On je rekao da je saradnja srpskog parlamenta i hrvatskog Sabora po pitanju EU integracija, ali i po svakom drugom pitanju, za Srbiju veoma značajna.

Vučić i Jandroković su razgovarali o odnosima dve zemlje, pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, saradnji parlamenata, kao i o situaciji u regionu i pitanju migracija, koje su u strateškom smislu važne.

Predsednik Srbije je rkao da će u najskorije vreme predsednica parlamenta Srbije Maja Gojković uputiti poziv predsedniku Sabora da poseti Beograd, što je predsednik Jandroković pozdravio i prihvatio dolazak.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side